
Warzywny Kociołek Z Kurczakiem

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 800 ml Bulion rybny dashi lub bulion
- 200 g Udka z kurczaka (bez kości)
- 1/3 szt. Tofu
- 200 g Kapusta pekińska
- 100 g Szpinak
- 8 szt. Grzyby shiitake
- 100 g Grzyby shimeji
- 1/2 szt. Marchew
- Kikkoman Ponzu Cytrusowy Sos Sojowy
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
Przygotowanie:
Pokrój mięso, tofu, shiitake i warzywa w kawałki o wielkości kęsa. Shimeji pozostaw w całości. Zblanszuj marchew.
W małym garnku zagotuj dashi lub bulion, dodaj mięso, grzyby i warzywa i gotuj do miękkości. Podawaj w małym garnuszku z Kikkoman Sosem Sezamowym oraz Kikkoman Ponzu Cytrusowym Sosem Sojowym w osobnych miseczkach jako dipy.
Wskazówka: W Japonii kociołki przygotowuje się bezpośrednio na stole przed gościem na malutkim podgrzewaczu. Do tej potrawy nadaje się również wiele innych składników i można dowolnie je mieszać: plastry wołowiny lub wieprzowiny, ryby i owoce morza, dowolne warzywa, makaron itd.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 800 ml Bulion rybny dashi lub bulion
- 200 g Udka z kurczaka (bez kości)
- 1/3 szt. Tofu
- 200 g Kapusta pekińska
- 100 g Szpinak
- 8 szt. Grzyby shiitake
- 100 g Grzyby shimeji
- 1/2 szt. Marchew
- Kikkoman Ponzu Cytrusowy Sos Sojowy
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.