Warzywne krokiety z pomidorowym sosem sojowym

Czas ogółem 60 min
10 min Czas przygotowania
50 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
800 g
ziemniaków
50 g
brokułów
50 g
kalafiora
8 
małych pieczarek (z puszki)
4 
pomidorki koktajlowe
1 
jajko
świeżo zmielony pieprz
50 g
mąki
200 ml
soku pomidorowego
6 
zielonych oliwek (bez pestek, bez nadzienia)
 ½ łyżeczka
cukru
pieprz cayenne
40 g
liści rukoli
olej roślinny do smażenia w głębokim tłuszczu
Wartości odżywcze (na porcję) 2275 kJ  /  542 kcal
23,4 g Tłuszcz
12,1 g Białko
66,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj na osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Odcedź, a następnie zetrzyj na puree.

Krok 2

Brokuła i kalafiora pokrój w różyczki, umyj i zblanszuj. Dobrze odcedź grzyby. Umyj pomidorki koktajlowe.

Krok 3

Jeden po drugim obtocz wszystkie kawałki warzyw w puree ziemniaczanym.

Krok 4

W misce ubij jajko z 2 łyżkami sosu sojowego i odrobiną pieprzu. Mąkę i bułkę tartą panko wsyp do osobnych misek. Pokryte puree ziemniaczanym kawałki warzyw maczaj po kolei w miseczkach, obtaczając je najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panko.

Krok 5

Przygotuj pomidorowy sos sojowy. Zagotuj sok pomidorowy i dodaj oliwki. Dopraw do smaku resztą sosu sojowego i cukrem (lub słodkim sosem sojowym) oraz pieprzem cayenne. Utrzyj sos bezpośrednio przed podaniem.

Krok 6

Umyj i odwiruj liście rukoli. W razie potrzeby porwij je na kawałki wielkości kęsa.

Krok 7

Rozgrzej olej. Kawałki warzyw w puree ziemniaczanym smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie wyłóż je na ręcznik kuchenny i odsącz z tłuszczu. Zaaranżuj krokiety warzywne oraz sos pomidorowo-sojowy na talerzach. Udekoruj rukolą i podawaj.

ID przepisu: 845

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj na osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Odcedź, a następnie zetrzyj na puree.

Brokuła i kalafiora pokrój w różyczki, umyj i zblanszuj. Dobrze odcedź grzyby. Umyj pomidorki koktajlowe.

Jeden po drugim obtocz wszystkie kawałki warzyw w puree ziemniaczanym.

W misce ubij jajko z 2 łyżkami sosu sojowego i odrobiną pieprzu. Mąkę i bułkę tartą panko wsyp do osobnych misek. Pokryte puree ziemniaczanym kawałki warzyw maczaj po kolei w miseczkach, obtaczając je najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panko.

Przygotuj pomidorowy sos sojowy. Zagotuj sok pomidorowy i dodaj oliwki. Dopraw do smaku resztą sosu sojowego i cukrem (lub słodkim sosem sojowym) oraz pieprzem cayenne. Utrzyj sos bezpośrednio przed podaniem.

Umyj i odwiruj liście rukoli. W razie potrzeby porwij je na kawałki wielkości kęsa.

Rozgrzej olej. Kawałki warzyw w puree ziemniaczanym smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie wyłóż je na ręcznik kuchenny i odsącz z tłuszczu. Zaaranżuj krokiety warzywne oraz sos pomidorowo-sojowy na talerzach. Udekoruj rukolą i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.