Wyszukiwanie
Filtr
276 od 302

Warzywne krokiety z pomidorowym sosem sojowym

Warzywne krokiety z pomidorowym sosem sojowym
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 50 min.
2275 kJ / 542 kcal
Tłuszcz: 23,4 g
Białko: 12,1 g
Węglowodany: 66,4 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj na osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Odcedź, a następnie zetrzyj na puree.
  2. Brokuła i kalafiora pokrój w różyczki, umyj i zblanszuj. Dobrze odcedź grzyby. Umyj pomidorki koktajlowe.
  3. Jeden po drugim obtocz wszystkie kawałki warzyw w puree ziemniaczanym.
  4. W misce ubij jajko z 2 łyżkami sosu sojowego i odrobiną pieprzu. Mąkę i bułkę tartą panko wsyp do osobnych misek. Pokryte puree ziemniaczanym kawałki warzyw maczaj po kolei w miseczkach, obtaczając je najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panko.
  5. Przygotuj pomidorowy sos sojowy. Zagotuj sok pomidorowy i dodaj oliwki. Dopraw do smaku resztą sosu sojowego i cukrem (lub słodkim sosem sojowym) oraz pieprzem cayenne. Utrzyj sos bezpośrednio przed podaniem.
  6. Umyj i odwiruj liście rukoli. W razie potrzeby porwij je na kawałki wielkości kęsa.
  7. Rozgrzej olej. Kawałki warzyw w puree ziemniaczanym smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie wyłóż je na ręcznik kuchenny i odsącz z tłuszczu. Zaaranżuj krokiety warzywne oraz sos pomidorowo-sojowy na talerzach. Udekoruj rukolą i podawaj.
Całkowity czas 60 min.
Czas przygotowania: 10 min.
czas gotowania 50 min.
2275 kJ / 542 kcal
Tłuszcz: 23,4 g
Białko: 12,1 g
Węglowodany: 66,4 g

Składniki dla 4 porcja / porcje