Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
72 od 202

Warzywa duszone

Jesień
Zima
Warzywa
Naturalnie warzony sos sojowy
Fermentacja
Czas przygotowania: 1 godz
Kalorie (na porcję): 139 kJ / 33 kcal

Składniki dla 4 porcji

  • 200g Papryka zielona/czerwona/żółta                     
  • 200 g Cukinia                                                          
  • 200 g Bakłażan                                                        
  • 200g Kabaczek                                                        
  • 100 g Cebula                                                          
  • 3-4 łyżkiOlej do smażenia                                         
  • 100 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy     

przygotowanie

Warzywa oczyścić, usunąć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, a cebulę w plastry. Do dużego garnka wlać olej. Dodać cebulę, podsmażyć, dodać paprykę i dusić kilka minut. Dodać kolejno bakłażana, cukinię, kabaczek i dusić ok 10 min. Wcześniejsze sparzenie i obranie papryki ze skórki pozbawi danie lekkiej goryczki.

Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.

Warzywa są doskonałą gotową przekąską lub sałatką do obiadu, dodatkiem do mięs i ryb albo składnikiem sosów, zup lub gulaszy.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

  • 200g Papryka zielona/czerwona/żółta                     
  • 200 g Cukinia                                                          
  • 200 g Bakłażan                                                        
  • 200g Kabaczek                                                        
  • 100 g Cebula                                                          
  • 3-4 łyżkiOlej do smażenia                                         
  • 100 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy