Udka z kurczaka w pikantnym sosie miodowym z młodymi ziemniakami

4,5 2 Oceny
Czas ogółem 140 min
100 min Czas przygotowania
40 min Czas marynowania

Prosty przepis na danie z jednej blachy – zapiekane udka kurczaka z dodatkami. Po co dokładać sobie zmywania?

Składniki

4 porcj(e/i)

Na marynatę:

5 łyżki
miodu
1 łyżka
octu balsamicznego
2 łyżeczki
czosnku granulowanego
2 łyżeczki
zmielonego imbiru
1 łyżka
oliwy z oliwek
4 
udka z kurczaka ze skórą

Na przystawkę:

400 g
małych ziemniaków
4 
ząbki czosnku
12 
pomidorków koktajlowych (około 120 g)
100 g
zielonej fasoli
1 łyżka
oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 1902 kJ  /  454 kcal
21,5 g Tłuszcz
32,3 g Białko
31,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj składniki na marynatę w misce.

Krok 2

Umieść udka z kurczaka w dużym garnku z wrzącą wodą. Blanszuj przez około 10 sekund. Opłucz zimną wodą i osusz.

Krok 3

Nakłuj udka kurczaka widelcem w wielu miejscach po obu stronach, unikając przekłuwania części z kością. Umieść udka z kurczaka w misce z marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Połóż udka z kurczaka na blasze piekarnika skórą do dołu. Odstaw pozostałą marynatę.

Krok 5

Rozłóż ziemniaki i czosnek wokół udek z kurczaka. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Krok 6

Wyjmij blachę z piekarnika i obróć udka kurczaka. Umyj pomidory i rozłóż między ziemniakami.

Krok 7

Posmaruj udka kurczaka pozostałą marynatą. Polej nią ziemniaki i pomidory.

Krok 8

Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut (w zależności od wielkości udek z kurczaka).

Krok 9

Umyj fasolę, odetnij końce. Podsmaż na patelni w gorącym oleju przez 2-3 minuty. Lekko dopraw solą i pieprzem

Krok 10

Wyjmij blachę z piekarnika i udekoruj fasolą. Skrop udka z kurczaka sokami z pieczenia. Podawaj.

Wskazówka:

TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.

ID przepisu: 24

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj składniki na marynatę w misce.

Umieść udka z kurczaka w dużym garnku z wrzącą wodą. Blanszuj przez około 10 sekund. Opłucz zimną wodą i osusz.

Nakłuj udka kurczaka widelcem w wielu miejscach po obu stronach, unikając przekłuwania części z kością. Umieść udka z kurczaka w misce z marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Połóż udka z kurczaka na blasze piekarnika skórą do dołu. Odstaw pozostałą marynatę.

Rozłóż ziemniaki i czosnek wokół udek z kurczaka. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.

Wyjmij blachę z piekarnika i obróć udka kurczaka. Umyj pomidory i rozłóż między ziemniakami.

Posmaruj udka kurczaka pozostałą marynatą. Polej nią ziemniaki i pomidory.

Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut (w zależności od wielkości udek z kurczaka).

Umyj fasolę, odetnij końce. Podsmaż na patelni w gorącym oleju przez 2-3 minuty. Lekko dopraw solą i pieprzem

Wyjmij blachę z piekarnika i udekoruj fasolą. Skrop udka z kurczaka sokami z pieczenia. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.