
Udka z kurczaka w pikantnym sosie miodowym z młodymi ziemniakami

Składniki dla 4 porcja / porcje
Na marynatę:
- 10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 100 ml)
- 5 łyżek stołowych miodu
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 4 udka z kurczaka ze skórą
Na przystawkę:
- 400 g małych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)
- 100 g zielonej fasoli
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz
przygotowanie
- Wymieszaj składniki na marynatę w misce.
- Umieść udka z kurczaka w dużym garnku z wrzącą wodą. Blanszuj przez około 10 sekund. Opłucz zimną wodą i osusz.
- Nakłuj udka kurczaka widelcem w wielu miejscach po obu stronach, unikając przekłuwania części z kością. Umieść udka z kurczaka w misce z marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Połóż udka z kurczaka na blasze piekarnika skórą do dołu. Odstaw pozostałą marynatę.
- Rozłóż ziemniaki i czosnek wokół udek z kurczaka. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika i obróć udka kurczaka. Umyj pomidory i rozłóż między ziemniakami.
- Posmaruj udka kurczaka pozostałą marynatą. Polej nią ziemniaki i pomidory.
- Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut (w zależności od wielkości udek z kurczaka).
- Umyj fasolę, odetnij końce. Podsmaż na patelni w gorącym oleju przez 2-3 minuty. Lekko dopraw solą i pieprzem
- Wyjmij blachę z piekarnika i udekoruj fasolą. Skrop udka z kurczaka sokami z pieczenia. Podawaj.
TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Na marynatę:
- 10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 100 ml)
- 5 łyżek stołowych miodu
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 4 udka z kurczaka ze skórą
Na przystawkę:
- 400 g małych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)
- 100 g zielonej fasoli
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony pieprz