Udka z kurczaka w pikantnym sosie miodowo-sojowym z młodymi ziemniakami
Wyszukiwanie
Filtr
Bookmark
241 od 243

Udka z kurczaka w pikantnym sosie miodowo-sojowym z młodymi ziemniakami

Czas przygotowania: 2 godz
Czas marynowania: 50 min.
Kalorie (na porcję): 1902 kJ / 455 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na marynatę:

  • 10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 100 ml)
  • 5 łyżek stołowych miodu
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego       
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru                
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 4 udka z kurczaka ze skórą

Na przystawkę:

  • 400 g małych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)
  • 100 g zielonej fasoli
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek                        
  • sól, świeżo zmielony pieprz

przygotowanie

  1. Wymieszaj składniki na marynatę w misce.
  2. Umieść udka z kurczaka w dużym garnku z wrzącą wodą. Blanszuj przez około 10 sekund. Opłucz zimną wodą i osusz.
  3. Nakłuj udka kurczaka widelcem w wielu miejscach po obu stronach, unikając przekłuwania części z kością. Umieść udka z kurczaka w misce z marynatą i wmasuj marynatę w mięso. Przykryj mięso folią spożywczą i marynuj przez 40-50 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (180°C w piekarniku konwekcyjnym). Połóż udka z kurczaka na blasze piekarnika skórą do dołu. Odstaw pozostałą marynatę.
  5. Rozłóż ziemniaki i czosnek wokół udek z kurczaka. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
  6. Wyjmij blachę z piekarnika i obróć udka kurczaka. Umyj pomidory i rozłóż między ziemniakami.
  7. Posmaruj udka kurczaka pozostałą marynatą. Polej nią ziemniaki i pomidory.
  8. Zwiększ temperaturę piekarnika do 230°C i piecz przez kolejne 12-15 minut (w zależności od wielkości udek z kurczaka).
  9. Umyj fasolę, odetnij końce. Podsmaż na patelni w gorącym oleju przez 2-3 minuty. Lekko dopraw solą i pieprzem
  10. Wyjmij blachę z piekarnika i udekoruj fasolą. Skrop udka z kurczaka sokami z pieczenia. Podawaj.

TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na marynatę:

  • 10 łyżek stołowych naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman (około 100 ml)
  • 5 łyżek stołowych miodu
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego       
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru                
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 4 udka z kurczaka ze skórą

Na przystawkę:

  • 400 g małych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 pomidorków koktajlowych (około 120 g)
  • 100 g zielonej fasoli
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek                        
  • sól, świeżo zmielony pieprz