
Tort sushi

Składniki dla 1 porcja / porcje
- 200 g ugotowanego ryżu do sushi
- 2 ugotowane krewetki, przekrojone na pół
- 1 łyżka ikry pstrąga
- 1 łyżeczka ikry taszy
- 1 garść kiełków rukoli (lub rzeżuchy ogrodowej)
- 3 strączki groszku cukrowego
- ½ awokado
- 1 mały ogórek
- 1 rzodkiewka
- 1 żółty pomidor datterino
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- pasta wasabi do smaku
Na paski omleta:
- 1 świeże jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 szczypty cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Na gotowane grzyby shiitake:
- 4-6 grzybów shiitake
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ łyżeczki cukru
- 100 ml wody
Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman do podania
przygotowanie
z jednej okrągłej formy do ciasta, Ø 16 cm
- Przygotuj paski omleta. Wszystkie składniki oprócz oleju umieść w misce i dobrze wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni, rozprowadzając go po całej powierzchni. Dodaj mieszaninę jajek. Upewnij się, że powstała warstwa jest cienka (tak jakbyś smażyła naleśnik). Smaż z obu stron. Pozostaw omlet do ostygnięcia, a następnie pokrój w cienkie paski (ok. 2 mm grubości).
- Przygotuj grzyby shiitake. Usuń nóżki grzybów. Na patelnię dodaj syrop klonowy, sos sojowy, cukier, 100 ml wody i grzyby. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż prawie cały płyn odparuje. Ugotowane grzyby shiitake ostudź, a następnie pokrój w cienkie kawałki (ok. 2 mm grubości).
- Przygotuj warzywa. Zacznij od umycia groszku. Obetnij końcówki, zblanszuj i pozostaw do ostygnięcia. Osusz groszek i pokrój ukośnie na kawałki szerokości ok. 1 cm. Miąższ awokado pokrój w plastry grubości ok. 2 mm. Ogórek umyj. Za pomocą obieraczki pokrój na cienkie plasterki i zawiń w stożkowate „różyczki”. Rzodkiewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pomidora umyj i pokrój w ćwiartki.
- Przygotuj różyczki z wędzonego łososia. Łososia pokrój w plastry o długości około 3-4 cm i szerokości 2 cm. Dwa z nich umieść dłuższym bokiem obok siebie tak, aby lekko zachodziły na siebie na jednym z końców. Po zwinięciu utworzą się 3-4 „płatki”. Pastry zwiń wzdłuż. Ułóż tak otrzymaną rolkę z łososia w pozycji pionowej i palcem rozchyl „płatki” na górze każdej rolki, tworząc „różyczkę”. Przygotuj 5 takich „różyczek”.
- Wyłóż tortownicę dużym kawałkiem folii spożywczej i rozprowadź 1/3 ryżu do sushi na spodzie. Ułóż plasterki awokado na warstwie ryżu, a następnie ułóż na nich kolejną 1/3 porcji ryżu do sushi. Na warstwie ryżu ułóż plasterki grzybów shiitake, a następnie przykryj resztą ryżu. Pozostałą folią spożywczą przykryj ryż, a następnie lekko dociśnij dłońmi.
- Przed podaniem usuń folię spożywczą z wierzchu. Umieść talerz na torcie sushi i odwróć tort. Następnie wyjmij go z tortownicy i usuń pozostałą folię spożywczą. Ułóż paski omleta na torcie. „Różyczki” z wędzonego łososia ułóż w równych odstępach. Udekoruj tort pozostałymi składnikami (oprócz majonezu, wasabi i rukoli).
- Wymieszaj majonez z pastą wasabi. Udekoruj tort sushi 4 małymi, równomiernie rozmieszczonymi „kwiatuszkami” majonezu wasabi. Posyp kiełkami rukoli.
- Tort sushi podawaj z sosem sojowym. Smacznego!
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 1 porcja / porcje
- 200 g ugotowanego ryżu do sushi
- 2 ugotowane krewetki, przekrojone na pół
- 1 łyżka ikry pstrąga
- 1 łyżeczka ikry taszy
- 1 garść kiełków rukoli (lub rzeżuchy ogrodowej)
- 3 strączki groszku cukrowego
- ½ awokado
- 1 mały ogórek
- 1 rzodkiewka
- 1 żółty pomidor datterino
- 100 g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- pasta wasabi do smaku
Na paski omleta:
- 1 świeże jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 2 szczypty cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Na gotowane grzyby shiitake:
- 4-6 grzybów shiitake
- 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
- 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- ½ łyżeczki cukru
- 100 ml wody
Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman do podania