
Tort sushi z rostbefem i awokado

Składniki dla 1 porcja / porcje
- 200 g ugotowanego ryżu do sushi
- ½ awokado
- 20 g ogórka (pozbawionego nasion)
- 1 łyżka majonezu
- 50 g plastrów rostbefu
- ½ arkusza nori
- 2 pomidory datterino: 1 czerwony i 1 żółty
- niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej
Na jajecznicę:
- 1 świeże jajko
- 2 szczypty cukru
- 1 szczypta soli
- niewielka ilość oleju roślinnego
Na krem chrzanowy:
- 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 2 łyżki sosu Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman
przygotowanie
na 1 prostokątną tortownicę, ok. 15 x 8 x 5 cm
- Przygotuj jajecznicę. Dokładnie wymieszaj jajko, cukier i sól. Posmaruj nieprzywierającą patelnię kawałkiem papieru kuchennego nasączonego olejem. Wlej mieszaninę jajek na zimną patelnię i smaż na średnim ogniu (aby zapobiec przypaleniu), aż mieszanina się zetnie. Używając tłuczka do ziemniaków, podziel jajecznicę na małe kawałki.
- Miąższ z awokado i ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem. Rostbef pokrój na kawałki.
- Przygotuj krem chrzanowy. Dokładnie wymieszaj chrzan i serek śmietankowy. Przełóż do małego rękawa cukierniczego.
- Wyłóż tortownicę dużym kawałkiem folii spożywczej. Rozłóż kawałki rostbefu na spodzie. Wołowinę posmaruj majonezem z awokado i ogórkiem. Następnie rozłóż na wierzchu połowę ryżu do sushi. Na warstwie ryżu połóż arkusz nori. Na arkuszu rozłóż jajecznicę. Pokryj jajecznicę pozostałym ryżem.
- Przykryj tort folią spożywczą i lekko dociśnij dłońmi, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Umyj i pokrój pomidory.
- Przed podaniem usuń folię spożywczą z wierzchu tortu. Umieść talerz na torcie sushi i odwróć tort. Następnie wyjmij go z tortownicy i usuń pozostałą folię spożywczą. Za pomocą pędzla posmaruj rostbef sosem Teriyaki. Wyciśnij 4 małe „różyczki” kremu chrzanowego w równych odstępach. Udekoruj tort plasterkami pomidora i rzeżuchą. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego!
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 1 porcja / porcje
- 200 g ugotowanego ryżu do sushi
- ½ awokado
- 20 g ogórka (pozbawionego nasion)
- 1 łyżka majonezu
- 50 g plastrów rostbefu
- ½ arkusza nori
- 2 pomidory datterino: 1 czerwony i 1 żółty
- niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej
Na jajecznicę:
- 1 świeże jajko
- 2 szczypty cukru
- 1 szczypta soli
- niewielka ilość oleju roślinnego
Na krem chrzanowy:
- 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
- 1 łyżka serka śmietankowego
- 2 łyżki sosu Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman