Wyszukiwanie
Filtr
Tort sushi z rostbefem i awokado
Bookmark
197 od 317

Tort sushi z rostbefem i awokado

Tort sushi z rostbefem i awokado
Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 25 min.
959 kJ / 229 kcal
Tłuszcz: 14.3 g
Białko: 7 g
Węglowodany: 17.1 g

Składniki dla 1 porcja / porcje

  • 200 g ugotowanego ryżu do sushi
  • ½ awokado
  • 20 g ogórka (pozbawionego nasion)
  • 1 łyżka majonezu
  • 50 g plastrów rostbefu
  • ½ arkusza nori
  • 2 pomidory datterino: 1 czerwony i 1 żółty
  • niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej

Na jajecznicę:

  • 1 świeże jajko
  • 2 szczypty cukru
  • 1 szczypta soli
  • niewielka ilość oleju roślinnego

Na krem chrzanowy:

  • 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
  • 1 łyżka serka śmietankowego

przygotowanie

na 1 prostokątną tortownicę, ok. 15 x 8 x 5 cm

  1. Przygotuj jajecznicę. Dokładnie wymieszaj jajko, cukier i sól. Posmaruj nieprzywierającą patelnię kawałkiem papieru kuchennego nasączonego olejem. Wlej mieszaninę jajek na zimną patelnię i smaż na średnim ogniu (aby zapobiec przypaleniu), aż mieszanina się zetnie. Używając tłuczka do ziemniaków, podziel jajecznicę na małe kawałki.
  2. Miąższ z awokado i ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z majonezem. Rostbef pokrój na kawałki.
  3. Przygotuj krem chrzanowy. Dokładnie wymieszaj chrzan i serek śmietankowy. Przełóż do małego rękawa cukierniczego.
  4. Wyłóż tortownicę dużym kawałkiem folii spożywczej. Rozłóż kawałki rostbefu na spodzie. Wołowinę posmaruj majonezem z awokado i ogórkiem. Następnie rozłóż na wierzchu połowę ryżu do sushi. Na warstwie ryżu połóż arkusz nori. Na arkuszu rozłóż jajecznicę. Pokryj jajecznicę pozostałym ryżem.
  5. Przykryj tort folią spożywczą i lekko dociśnij dłońmi, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Umyj i pokrój pomidory.
  6. Przed podaniem usuń folię spożywczą z wierzchu tortu. Umieść talerz na torcie sushi i odwróć tort. Następnie wyjmij go z tortownicy i usuń pozostałą folię spożywczą. Za pomocą pędzla posmaruj rostbef sosem Teriyaki. Wyciśnij 4 małe „różyczki” kremu chrzanowego w równych odstępach. Udekoruj tort plasterkami pomidora i rzeżuchą. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego!

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 25 min.
959 kJ / 229 kcal
Tłuszcz: 14.3 g
Białko: 7 g
Węglowodany: 17.1 g

Składniki dla 1 porcja / porcje

  • 200 g ugotowanego ryżu do sushi
  • ½ awokado
  • 20 g ogórka (pozbawionego nasion)
  • 1 łyżka majonezu
  • 50 g plastrów rostbefu
  • ½ arkusza nori
  • 2 pomidory datterino: 1 czerwony i 1 żółty
  • niewielka ilość rzeżuchy ogrodowej

Na jajecznicę:

  • 1 świeże jajko
  • 2 szczypty cukru
  • 1 szczypta soli
  • niewielka ilość oleju roślinnego

Na krem chrzanowy:

  • 1 łyżeczka chrzanu (ze słoika)
  • 1 łyżka serka śmietankowego