Tort naleśnikowy mochi
Wyszukiwanie
Filtr
16 od 56

Tort naleśnikowy mochi

Przepis i składniki na tort naleśnikowy mochi. Ciasto naleśnikowe mochi i krem z sosu sojowego są wyjątkowo smaczne.

Tort naleśnikowy mochi
Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
1479 kJ / 353 kcal
Tłuszcz: 23,2 g
Białko: 4,8 g
Węglowodany: 31,7 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Na ciasto naleśnikowe mochi:

  • 38 g mąki pszennej
  • 38 g klejącej mąki ryżowej
  • 1 szczypta soli
  • 25 g cukru
  • 1 roztrzepane jajo (rozmiar M) 
  • 25 g roztopionego masła niesolonego i trochę do smażenia naleśników
  • 125 ml mleka

Na syrop z sosu sojowego:

Lub

Na krem z sosu sojowego

  • 250 g śmietanki (35–42% tłuszczu)
  • 25 g cukru
  • 20 g schłodzonego syropu z sosu sojowego 2) (*słodzony sos 20 g, cukier 40 g, jeśli masz sos do ryżu / słodzony Kikkoman, pomijasz drugi krok)

Przygotowanie:

Na ciasto naleśnikowe mochi:

  1. Przesiej razem mąkę pszenną i klejącą mąkę ryżową, wsyp je do miski i zrób w środku dołek.
  2. Wlej do dołka jajko z solą i cukrem.
  3. Dodaj roztopione masło.
  4. Stopniowo wymieszaj trzepaczką płyn (jajko, masło, sól i cukier) z mąką do uzyskania ciasta, w międzyczasie dodając mleko, również stopniowo, i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Przelej ciasto przez sito, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała ciasta, i schłodź przez ok. 1–2 godziny.
  6. Ponownie dobrze wymieszaj ciasto.
  7. Rozgrzej małą patelnię (około 14 cm), rozpuść na niej masło, usmaż 8 naleśników jeden po drugim (po usmażeniu każdego naleśnika umieść pod patelnią wilgotną szmatkę, aby nieco obniżyć jej temperaturę) i pozostaw je do ostygnięcia.

Na syrop z sosu sojowego:

  1. Wlej do rondelka wodę i dodaj cukier, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.
  2. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego, dodaj sos sojowy Kikkoman, gotuj przez około 3 minuty i schłodź do temperatury pokojowej.

Na krem z sosu sojowego:

Ubij śmietankę, pod koniec ubijania dodaj syrop z sosu sojowego i cukier i ubijaj, aż śmietana będzie sztywna.

Na uformowanie tortu:

  1. Umieść na talerzu obręcz cukierniczą o średnicy 14 cm, umieść w niej naleśnika
  2. i posmaruj go cienką warstwą ubitej śmietany. Powtarzaj proces dla pozostałych naleśników i śmietany. Schłodź tort przez około 1 godzinę.
  3. Usuń obręcz i podawaj tort.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 40 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 30 min.
1479 kJ / 353 kcal
Tłuszcz: 23,2 g
Białko: 4,8 g
Węglowodany: 31,7 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

Na ciasto naleśnikowe mochi:

  • 38 g mąki pszennej
  • 38 g klejącej mąki ryżowej
  • 1 szczypta soli
  • 25 g cukru
  • 1 roztrzepane jajo (rozmiar M) 
  • 25 g roztopionego masła niesolonego i trochę do smażenia naleśników
  • 125 ml mleka

Na syrop z sosu sojowego:

Lub

Na krem z sosu sojowego

  • 250 g śmietanki (35–42% tłuszczu)
  • 25 g cukru
  • 20 g schłodzonego syropu z sosu sojowego 2) (*słodzony sos 20 g, cukier 40 g, jeśli masz sos do ryżu / słodzony Kikkoman, pomijasz drugi krok)