
16 od 56
Tort naleśnikowy mochi
Przepis i składniki na tort naleśnikowy mochi. Ciasto naleśnikowe mochi i krem z sosu sojowego są wyjątkowo smaczne.

Całkowity czas:
40 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
1479 kJ / 353 kcal
Tłuszcz:
23,2 g
Białko:
4,8 g
Węglowodany:
31,7 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
Na ciasto naleśnikowe mochi:
- 38 g mąki pszennej
- 38 g klejącej mąki ryżowej
- 1 szczypta soli
- 25 g cukru
- 1 roztrzepane jajo (rozmiar M)
- 25 g roztopionego masła niesolonego i trochę do smażenia naleśników
- 125 ml mleka
Na syrop z sosu sojowego:
- 36 g cukru
- 18 g wody
- 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Lub
- 20 g sosu do ryżu / słodzonego Kikkoman
- 40 g cukru
Na krem z sosu sojowego
- 250 g śmietanki (35–42% tłuszczu)
- 25 g cukru
- 20 g schłodzonego syropu z sosu sojowego 2) (*słodzony sos 20 g, cukier 40 g, jeśli masz sos do ryżu / słodzony Kikkoman, pomijasz drugi krok)
Przygotowanie:
Na ciasto naleśnikowe mochi:
- Przesiej razem mąkę pszenną i klejącą mąkę ryżową, wsyp je do miski i zrób w środku dołek.
- Wlej do dołka jajko z solą i cukrem.
- Dodaj roztopione masło.
- Stopniowo wymieszaj trzepaczką płyn (jajko, masło, sól i cukier) z mąką do uzyskania ciasta, w międzyczasie dodając mleko, również stopniowo, i mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta.
- Przelej ciasto przez sito, przykryj folią spożywczą tak, aby dotykała ciasta, i schłodź przez ok. 1–2 godziny.
- Ponownie dobrze wymieszaj ciasto.
- Rozgrzej małą patelnię (około 14 cm), rozpuść na niej masło, usmaż 8 naleśników jeden po drugim (po usmażeniu każdego naleśnika umieść pod patelnią wilgotną szmatkę, aby nieco obniżyć jej temperaturę) i pozostaw je do ostygnięcia.
Na syrop z sosu sojowego:
- Wlej do rondelka wodę i dodaj cukier, doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.
- Po zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego, dodaj sos sojowy Kikkoman, gotuj przez około 3 minuty i schłodź do temperatury pokojowej.
Na krem z sosu sojowego:
Ubij śmietankę, pod koniec ubijania dodaj syrop z sosu sojowego i cukier i ubijaj, aż śmietana będzie sztywna.
Na uformowanie tortu:
- Umieść na talerzu obręcz cukierniczą o średnicy 14 cm, umieść w niej naleśnika
- i posmaruj go cienką warstwą ubitej śmietany. Powtarzaj proces dla pozostałych naleśników i śmietany. Schłodź tort przez około 1 godzinę.
- Usuń obręcz i podawaj tort.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
40 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
1479 kJ / 353 kcal
Tłuszcz:
23,2 g
Białko:
4,8 g
Węglowodany:
31,7 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
Na ciasto naleśnikowe mochi:
- 38 g mąki pszennej
- 38 g klejącej mąki ryżowej
- 1 szczypta soli
- 25 g cukru
- 1 roztrzepane jajo (rozmiar M)
- 25 g roztopionego masła niesolonego i trochę do smażenia naleśników
- 125 ml mleka
Na syrop z sosu sojowego:
- 36 g cukru
- 18 g wody
- 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Lub
- 20 g sosu do ryżu / słodzonego Kikkoman
- 40 g cukru
Na krem z sosu sojowego
- 250 g śmietanki (35–42% tłuszczu)
- 25 g cukru
- 20 g schłodzonego syropu z sosu sojowego 2) (*słodzony sos 20 g, cukier 40 g, jeśli masz sos do ryżu / słodzony Kikkoman, pomijasz drugi krok)