Wyszukiwanie
Filtr
Tatar z łososia z dipem z białej rzodkwi
Bookmark
12 od 260

Tatar z łososia z dipem z białej rzodkwi

Czas przygotowania: 20 min.
Kalorie (na porcję): 1141 kJ / 273 kcal

Składniki dla 2 porcji

  • 200 g świeżego fileta z łososia (do sushi lub sashimi)
  • sól
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 80 g białej rzodkwi
  • 1/2 dymki
  • 50 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
  • płatki chili

przygotowanie

Łososia osuszyć i delikatnie posolić. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na chrupko w 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy. Rzodkiew obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z sosem Ponzu. Dymkę umyć, oczyścić i drobno posiekać.

Łososia podsmażyć z każdej strony ok. 30 sekund na rozgrzanej oliwie, zdjąć z patelni, odczekać, aż ryba nieco ostygnie, a następnie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry ryby na talerzu, udekorować chrupiącym czosnkiem, posypać chili i dymką. Danie serwować z dipem z rzodkwi i Ponzu w osobnej miseczce.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 2 porcji

  • 200 g świeżego fileta z łososia (do sushi lub sashimi)
  • sól
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 80 g białej rzodkwi
  • 1/2 dymki
  • 50 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
  • płatki chili