Tatar z łososia z dipem z białej rzodkwi

Czas ogółem 20 min
15 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
świeżego fileta z łososia (do sushi lub sashimi)
sól
2 
małe ząbki czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek
80 g
białej rzodkwi
 ½ 
dymki
płatki chili
Wartości odżywcze (na porcję) 1141 kJ  /  273 kcal
16,6 g Tłuszcz
21,4 g Białko
8,1 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Łososia osuszyć i delikatnie posolić. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na chrupko w 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy. Rzodkiew obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z sosem Ponzu. Dymkę umyć, oczyścić i drobno posiekać.

Krok 2

Łososia podsmażyć z każdej strony ok. 30 sekund na rozgrzanej oliwie, zdjąć z patelni, odczekać, aż ryba nieco ostygnie, a następnie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry ryby na talerzu, udekorować chrupiącym czosnkiem, posypać chili i dymką. Danie serwować z dipem z rzodkwi i Ponzu w osobnej miseczce.

ID przepisu: 201

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Łososia osuszyć i delikatnie posolić. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na chrupko w 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy. Rzodkiew obrać, umyć, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z sosem Ponzu. Dymkę umyć, oczyścić i drobno posiekać.

Łososia podsmażyć z każdej strony ok. 30 sekund na rozgrzanej oliwie, zdjąć z patelni, odczekać, aż ryba nieco ostygnie, a następnie pokroić w cienkie plastry. Ułożyć plastry ryby na talerzu, udekorować chrupiącym czosnkiem, posypać chili i dymką. Danie serwować z dipem z rzodkwi i Ponzu w osobnej miseczce.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.