Tacosy z kurczakiem i majonezem cytrusowym

Czas ogółem 85 min
25 min Czas przygotowania
60 min Czas marynowania

Składniki

6 porcj(e/i)

Na karaage:

6 
filetów z udek kurczaka, pokrojonych w kawałki wielkości kęsa
25 ml
sosu mirin albo wytrawnej sherry
2 
ząbki czosnku, zgniecione
2 łyżki
startego imbiru
200 g
mąki kukurydzianej
100 g
zwykłej mąki
1 l
oleju roślinnego

Na majonez cytrusowy:

1 
żółtko ze średniego jajka
1 łyżeczka
musztardy diżońskiej
skórka z ½ cytryny oraz 1 łyżka stołowa soku z cytryny
100 ml
oliwy z oliwek
skórka z ½ pomarańczy oraz 2 łyżki stołowe soku z pomarańczy

Do podania:

małe tortillelub muszle do taco, podgrzane
podarta sałata
posiekana biała kapusta
pokrojone rzodkiewki
łódeczki z cytryn
Wartości odżywcze (na porcję) 3184 kJ  /  760 kcal
38,5 g Tłuszcz
28 g Białko
80,2 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Włóż kawałki kurczaka do miski lub zamykanej torebki. Dodaj sos sojowy, sos mirin, czosnek, imbir. Dobrze wymieszaj. Aby zamarynować, chłodź przez co najmniej 1 godzinę lub do 24 godzin.

Krok 2

Umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli w małym naczyniu i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Nadal miksując i trzymając ostrza przy powierzchni, powoli dolewaj olej. Kiedy olej się zemulguje, otrzymasz gęsty, połyskliwy majonez. Dodaj skórki cytrusów i sok pomarańczowy, aby majonez stał się na tyle rzadki, by można go było nabrać łyżką. Skosztuj i dopraw do smaku sokiem z cytryny lub solą. Przykryj i zostaw do ostudzenia.

Krok 3

Wymieszaj mąkę kukurydzianą, zwykłą mąkę i szczyptę soli w dużej płytkiej misce lub na talerzu. Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni, wypełniając ją nie więcej niż do połowy. Odczekaj, aż temperatura dojdzie do 180°C lub kiedy kawałek chleba po upuszczeniu na patelnię zacznie natychmiast skwierczeć i zrumieni się w ciągu 30 sekund.

Krok 4

Wyjmij kurczaka z marynaty i obtocz go dokładnie w mące. Smaż na głębokim oleju w małych partiach przez 4-6 minut, aż kawałki kurczaka się zrumienią i staną się chrupiące. Natnij największy z kawałków, żeby sprawdzić, czy mięso jest gotowe. Wyjmij kawałki kurczaka z oleju i przełóż na papier kuchenny, żeby odsączyć.

Krok 5

Przełóż kurczaka karaage do ciepłych tortilli lub muszli taco z majonezem, posiekaną sałatą, kapustą i rzodkiewką. Podawaj z łódeczkami z cytryn.

ID przepisu: 38

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Włóż kawałki kurczaka do miski lub zamykanej torebki. Dodaj sos sojowy, sos mirin, czosnek, imbir. Dobrze wymieszaj. Aby zamarynować, chłodź przez co najmniej 1 godzinę lub do 24 godzin.

Umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli w małym naczyniu i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Nadal miksując i trzymając ostrza przy powierzchni, powoli dolewaj olej. Kiedy olej się zemulguje, otrzymasz gęsty, połyskliwy majonez. Dodaj skórki cytrusów i sok pomarańczowy, aby majonez stał się na tyle rzadki, by można go było nabrać łyżką. Skosztuj i dopraw do smaku sokiem z cytryny lub solą. Przykryj i zostaw do ostudzenia.

Wymieszaj mąkę kukurydzianą, zwykłą mąkę i szczyptę soli w dużej płytkiej misce lub na talerzu. Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni, wypełniając ją nie więcej niż do połowy. Odczekaj, aż temperatura dojdzie do 180°C lub kiedy kawałek chleba po upuszczeniu na patelnię zacznie natychmiast skwierczeć i zrumieni się w ciągu 30 sekund.

Wyjmij kurczaka z marynaty i obtocz go dokładnie w mące. Smaż na głębokim oleju w małych partiach przez 4-6 minut, aż kawałki kurczaka się zrumienią i staną się chrupiące. Natnij największy z kawałków, żeby sprawdzić, czy mięso jest gotowe. Wyjmij kawałki kurczaka z oleju i przełóż na papier kuchenny, żeby odsączyć.

Przełóż kurczaka karaage do ciepłych tortilli lub muszli taco z majonezem, posiekaną sałatą, kapustą i rzodkiewką. Podawaj z łódeczkami z cytryn.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.