Tacosy z kurczakiem i majonezem cytrusowym
Składniki
Na karaage:
Na majonez cytrusowy:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1
Włóż kawałki kurczaka do miski lub zamykanej torebki. Dodaj sos sojowy, sos mirin, czosnek, imbir. Dobrze wymieszaj. Aby zamarynować, chłodź przez co najmniej 1 godzinę lub do 24 godzin.
Krok 2
Umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i szczyptę soli w małym naczyniu i miksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Nadal miksując i trzymając ostrza przy powierzchni, powoli dolewaj olej. Kiedy olej się zemulguje, otrzymasz gęsty, połyskliwy majonez. Dodaj skórki cytrusów i sok pomarańczowy, aby majonez stał się na tyle rzadki, by można go było nabrać łyżką. Skosztuj i dopraw do smaku sokiem z cytryny lub solą. Przykryj i zostaw do ostudzenia.
Krok 3
Wymieszaj mąkę kukurydzianą, zwykłą mąkę i szczyptę soli w dużej płytkiej misce lub na talerzu. Na średnim ogniu rozgrzej olej na dużej patelni, wypełniając ją nie więcej niż do połowy. Odczekaj, aż temperatura dojdzie do 180°C lub kiedy kawałek chleba po upuszczeniu na patelnię zacznie natychmiast skwierczeć i zrumieni się w ciągu 30 sekund.
Krok 4
Wyjmij kurczaka z marynaty i obtocz go dokładnie w mące. Smaż na głębokim oleju w małych partiach przez 4-6 minut, aż kawałki kurczaka się zrumienią i staną się chrupiące. Natnij największy z kawałków, żeby sprawdzić, czy mięso jest gotowe. Wyjmij kawałki kurczaka z oleju i przełóż na papier kuchenny, żeby odsączyć.
Krok 5
Przełóż kurczaka karaage do ciepłych tortilli lub muszli taco z majonezem, posiekaną sałatą, kapustą i rzodkiewką. Podawaj z łódeczkami z cytryn.
ID przepisu: 38
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej