Tacosy z głęboko smażonym awokado i czerwoną kapustą poke

Czas ogółem 30 min

Składniki

16 porcj(e/i)

Na głęboko smażone awokado:

2 
dojrzałe awokado
15 g
mąki pszennej
Sól i świeżo zmielony pieprz
100 ml
płynu z ciecierzycy w puszce
Olej roślinny do głębokiego smażenia

Na salsę pomidorową:

100 g
marynowanych pomidorów
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
soku z limonki

Oraz:

 ¼ 
czerwonej kapusty
2 
papryczki chili
16 
małych kukurydzianych tortilli
Kilka liści kolendry
Wartości odżywcze (na porcję) 550 kJ  /  131 kcal
4,1 g Tłuszcz
3,2 g Białko
18,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i skórę, a następnie pokrój je na ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem. Ubij płyn z ciecierzycy, aż się spieni. Zanurz awokado najpierw w mące, potem w pianie z ciecierzycy, a następnie w mące panko. Rozgrzej olej roślinny do około 180 C i smaż awokado przez 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i osusz na papierze kuchennym.

Krok 2

Aby przyrządzić salsę pomidorową, osusz i grubo posiekaj pomidory. Obierz i wyciśnij czosnek. Zmieszaj pomidory z czosnkiem, sosem sojowym, oliwą z oliwek i sokiem z limonki.

Krok 3

Usuń zewnętrzne liście kapusty i wytnij twardy środek. Następnie pokrój w cienkie paski i wymieszaj z sosem poke. Umyj chili, usuń górę, rdzeń i nasiona i pokrój w drobne pierścienie. Podgrzej tortille zgodnie z instrukcją na opakowaniu, napełnij je awokado, kapustą, chili i kolendrą i podawaj z salsą pomidorową.

ID przepisu: 230

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i skórę, a następnie pokrój je na ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem. Ubij płyn z ciecierzycy, aż się spieni. Zanurz awokado najpierw w mące, potem w pianie z ciecierzycy, a następnie w mące panko. Rozgrzej olej roślinny do około 180 C i smaż awokado przez 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i osusz na papierze kuchennym.

Aby przyrządzić salsę pomidorową, osusz i grubo posiekaj pomidory. Obierz i wyciśnij czosnek. Zmieszaj pomidory z czosnkiem, sosem sojowym, oliwą z oliwek i sokiem z limonki.

Usuń zewnętrzne liście kapusty i wytnij twardy środek. Następnie pokrój w cienkie paski i wymieszaj z sosem poke. Umyj chili, usuń górę, rdzeń i nasiona i pokrój w drobne pierścienie. Podgrzej tortille zgodnie z instrukcją na opakowaniu, napełnij je awokado, kapustą, chili i kolendrą i podawaj z salsą pomidorową.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.