Tacosy z głęboko smażonym awokado i czerwoną kapustą poke
Wyszukiwanie
Filtr
Tacosy z głęboko smażonym awokado i czerwoną kapustą poke
Bookmark
175 od 249

Tacosy z głęboko smażonym awokado i czerwoną kapustą poke

Czas przygotowania: 30 min.
Kalorie (na porcję): 550 kJ / 131 kcal

Składniki dla 16 porcji

Na głęboko smażone awokado: 

  • 2 dojrzałe awokado
  • 15 g mąki pszennej
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml płynu z ciecierzycy w puszce
  • 50 g mąki panko
  • Olej roślinny do głębokiego smażenia

Na salsę pomidorową:

Oraz:

  • ¼ czerwonej kapusty
  • 50 ml sosu Poke Kikkoman
  • 1-2 papryczki chili
  • 16 małych kukurydzianych tortilli 
  • Kilka liści kolendry

przygotowanie

Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i skórę, a następnie pokrój je na ćwiartki. Dopraw solą i pieprzem. Ubij płyn z ciecierzycy, aż się spieni. Zanurz awokado najpierw w mące, potem w pianie z ciecierzycy, a następnie w mące panko. Rozgrzej olej roślinny do około 180 C i smaż awokado przez 3-4 minuty. Zdejmij z patelni i osusz na papierze kuchennym.

Aby przyrządzić salsę pomidorową, osusz i grubo posiekaj pomidory. Obierz i wyciśnij czosnek. Zmieszaj pomidory z czosnkiem, sosem sojowym, oliwą z oliwek i sokiem z limonki.

Usuń zewnętrzne liście kapusty i wytnij twardy środek. Następnie pokrój w cienkie paski i wymieszaj z sosem poke. Umyj chili, usuń górę, rdzeń i nasiona i pokrój w drobne pierścienie. Podgrzej tortille zgodnie z instrukcją na opakowaniu, napełnij je awokado, kapustą, chili i kolendrą i podawaj z salsą pomidorową.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 16 porcji

Na głęboko smażone awokado: 

  • 2 dojrzałe awokado
  • 15 g mąki pszennej
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml płynu z ciecierzycy w puszce
  • 50 g mąki panko
  • Olej roślinny do głębokiego smażenia

Na salsę pomidorową:

Oraz:

  • ¼ czerwonej kapusty
  • 50 ml sosu Poke Kikkoman
  • 1-2 papryczki chili
  • 16 małych kukurydzianych tortilli 
  • Kilka liści kolendry