
17 od 28
Tacos z łososiem w miodowo – sojowej marynacie

Całkowity czas:
45 min.
Czas przygotowania:
45 min.
2604 kJ / 622 kcal
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 300 g świeżego filetu z łososia
- 4 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
- 8 łyżeczek soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 10 ml oliwy
- 2 sztuki miękkiego awokado hass
- 260 g mango
- Ok. 160 g sałaty lub mixu sałat
- Ok. 16 sztuk rzodkiewek
- 16 sztuk pomidorków koktajlowych
- 16 kukurydzianych muszli do tacos
Przygotowanie:
Filet z łososia oddzielić od skóry i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać sos sojowy, miód i 4 łyżeczki soku z limonki. Pomieszać i wstawić do lodówki na 20-40 minut.
W międzyczasie przygotować guacamole: awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wydrążyć miąższ. Następnie przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać 4 łyżeczki soku z limonki i szczyptę soli do smaku.
Rzodkiewki pokroić na plasterki, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki. Mango obrać i pokroić w kostkę.
Łososia wyjąć z lodówki i usmażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie.
PODANIE: Wypełnić kukurydziane muszle sałatą (ok. 10 g sałaty do każdej muszli), dodać po 2-3 łyżeczki guacamole, mango, kilka plasterków rzodkiewki, pomidorki koktajlowe oraz łososia.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
45 min.
Czas przygotowania:
45 min.
2604 kJ / 622 kcal
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 300 g świeżego filetu z łososia
- 4 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
- 8 łyżeczek soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 10 ml oliwy
- 2 sztuki miękkiego awokado hass
- 260 g mango
- Ok. 160 g sałaty lub mixu sałat
- Ok. 16 sztuk rzodkiewek
- 16 sztuk pomidorków koktajlowych
- 16 kukurydzianych muszli do tacos