Wyszukiwanie
Filtr
Szaszłyki z wątróbki drobiowej
Bookmark
73 od 249

Szaszłyki z wątróbki drobiowej

Czas przygotowania: 15 min.
Kalorie (na porcję): 513 kJ / 123 kcal

Składniki dla 4 porcji

lub

lub

 

  • ½ łyżki stołowej oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki pieprzu sansho (lub białego pieprzu)

przygotowanie

  1. Umyj i oczyść wątróbkę. Osusz i potnij ją na 2,5 cm kawałki. Nabij na patyczki.
  2. Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 1 minutę z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.
  3. Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
  4. Ułóż szaszłyki na talerzu. Oprósz pieprzem sansho (lub białym) i podawaj.

Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):

  1. Postępuj według punktów 1-3 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj miód i czerwone wino na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż miód się rozpuści. Wlej sos sojowy, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
  2. Umieść szaszłyki z powrotem na patelni i potrząśnij, aby pokryły się sosem.
  3. Ułóż szaszłyki na talerzu. Oprósz pieprzem sansho (lub białym) i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

lub

lub

 

  • ½ łyżki stołowej oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki pieprzu sansho (lub białego pieprzu)