Szaszłyki z panierowanych krewetek z kremowym dipem edamame
Wyszukiwanie
Filtr
Szaszłyki z panierowanych krewetek z kremowym dipem edamame
Bookmark
37 od 276

Szaszłyki z panierowanych krewetek z kremowym dipem edamame

Owoce morza w stylu tex-mex z tego przepisu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciesz się niebiańskim smakiem szaszłyków z chrupiących krewetek w pikantnej panierce panko, podawanych z kremowym dipem z edamame, kolendry i crème fraîche.

Szaszłyki z panierowanych krewetek z kremowym dipem edamame
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
2438 kJ / 583 kcal
Tłuszcz: 28,9 g
Białko: 26,9 g
Węglowodany: 50,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

200 g mrożonej fasoli edamame (ewentualnie mrożonego zielonego groszku) 
sól 
kilka liści kolendry 
2 łyżki crème fraîche 
1 łyżeczka soku z limonki 
5-6 łyżeczek Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 
świeżo zmielony pieprz 
1 jajko 
½ łyżeczki płatków chili 
20 g skrobi kukurydzianej (ok. 2 łyżki) 
30 g mąki (ok. 2-3 łyżki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
12 surowych, obranych dużych/tygrysich krewetek (alternatywnie: przegrzebki, kawałki filetów z łososia)
ok. 50 g Kikkoman Panko - Chrupiącej panierki w japońskim stylu
2 łyżki oleju słonecznikowego 
6 liści laurowych
dodatkowo: krótkie drewniane patyczki na szaszłyki

Przygotowanie:

  1. Edamame ugotuj i odcedź. Ostudź lekko. Zmiksuj na puree z kolendrą, crème fraîche, sokiem z limonki i 3-4 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman. Dopraw pieprzem.
  2. Ubij jajko z chili i 2 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman.
  3. Wymieszaj skrobię, mąkę i proszek do pieczenia. Krewetki obtocz najpierw w mieszance skrobi, mąki i proszku do pieczenia,  następnie w jajku, a na koniec w Kikkoman Panko. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut, aż krewetki staną się chrupiące.
  4. Na każdy patyczek nabij po 2 krewetki i 1 liść laurowy. Podawaj z dipem edamame. 

 

Wskazówki: 

  • Zamiast używać patyczków, możesz podać krewetki na trawie cytrynowej lub gałązkach rozmarynu.
  • Nachosy doskonale komponują się z tą przekąską.
Całkowity czas: 30 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.
2438 kJ / 583 kcal
Tłuszcz: 28,9 g
Białko: 26,9 g
Węglowodany: 50,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

200 g mrożonej fasoli edamame (ewentualnie mrożonego zielonego groszku) 
sól 
kilka liści kolendry 
2 łyżki crème fraîche 
1 łyżeczka soku z limonki 
5-6 łyżeczek Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman 
świeżo zmielony pieprz 
1 jajko 
½ łyżeczki płatków chili 
20 g skrobi kukurydzianej (ok. 2 łyżki) 
30 g mąki (ok. 2-3 łyżki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
12 surowych, obranych dużych/tygrysich krewetek (alternatywnie: przegrzebki, kawałki filetów z łososia)
ok. 50 g Kikkoman Panko - Chrupiącej panierki w japońskim stylu
2 łyżki oleju słonecznikowego 
6 liści laurowych
dodatkowo: krótkie drewniane patyczki na szaszłyki