Szaszłyki z panierowanych krewetek z kremowym dipem edamame

Czas ogółem 30 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Owoce morza w stylu tex-mex z tego przepisu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciesz się niebiańskim smakiem szaszłyków z chrupiących krewetek w pikantnej panierce panko, podawanych z kremowym dipem z edamame, kolendry i crème fraîche.

Składniki

2 porcj(e/i)
200 g
mrożonej fasoli edamame (ewentualnie mrożonego zielonego groszku)
sól
kilka liści kolendry
2 łyżki
crème fraîche
1 łyżeczka
soku z limonki
świeżo zmielony pieprz
1 
jajko
 ½ łyżeczka
płatków chili
20 g
skrobi kukurydzianej (ok. 2 łyżki)
30 g
mąki (ok. 2-3 łyżki)
 ½ łyżeczka
proszku do pieczenia
12 
surowych, obranych dużych/tygrysich krewetek (alternatywnie: przegrzebki, kawałki filetów z łososia)
2 łyżki
oleju słonecznikowego
6 
liści laurowych
dodatkowo: krótkie drewniane patyczki na szaszłyki
Wartości odżywcze (na porcję) 2438 kJ  /  583 kcal
28,9 g Tłuszcz
26,9 g Białko
50,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Edamame ugotuj i odcedź. Ostudź lekko. Zmiksuj na puree z kolendrą, crème fraîche, sokiem z limonki i 3-4 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman. Dopraw pieprzem.

Krok 2

Ubij jajko z chili i 2 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman.

Krok 3

Wymieszaj skrobię, mąkę i proszek do pieczenia. Krewetki obtocz najpierw w mieszance skrobi, mąki i proszku do pieczenia,  następnie w jajku, a na koniec w Kikkoman Panko. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut, aż krewetki staną się chrupiące.

Krok 4

Na każdy patyczek nabij po 2 krewetki i 1 liść laurowy. Podawaj z dipem edamame. 

Tips

Zamiast używać patyczków, możesz podać krewetki na trawie cytrynowej lub gałązkach rozmarynu.

Nachosy doskonale komponują się z tą przekąską.

ID przepisu: 1057

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Edamame ugotuj i odcedź. Ostudź lekko. Zmiksuj na puree z kolendrą, crème fraîche, sokiem z limonki i 3-4 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman. Dopraw pieprzem.

Ubij jajko z chili i 2 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman.

Wymieszaj skrobię, mąkę i proszek do pieczenia. Krewetki obtocz najpierw w mieszance skrobi, mąki i proszku do pieczenia,  następnie w jajku, a na koniec w Kikkoman Panko. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut, aż krewetki staną się chrupiące.

Na każdy patyczek nabij po 2 krewetki i 1 liść laurowy. Podawaj z dipem edamame. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.