
Szaszłyki z panierowanych krewetek z kremowym dipem edamame
Owoce morza w stylu tex-mex z tego przepisu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciesz się niebiańskim smakiem szaszłyków z chrupiących krewetek w pikantnej panierce panko, podawanych z kremowym dipem z edamame, kolendry i crème fraîche.

Składniki na 2 porcj(e/i)
200 g mrożonej fasoli edamame (ewentualnie mrożonego zielonego groszku)
sól
kilka liści kolendry
2 łyżki crème fraîche
1 łyżeczka soku z limonki
5-6 łyżeczek Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
1 jajko
½ łyżeczki płatków chili
20 g skrobi kukurydzianej (ok. 2 łyżki)
30 g mąki (ok. 2-3 łyżki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
12 surowych, obranych dużych/tygrysich krewetek (alternatywnie: przegrzebki, kawałki filetów z łososia)
ok. 50 g Kikkoman Panko - Chrupiącej panierki w japońskim stylu
2 łyżki oleju słonecznikowego
6 liści laurowych
dodatkowo: krótkie drewniane patyczki na szaszłyki
Przygotowanie:
- Edamame ugotuj i odcedź. Ostudź lekko. Zmiksuj na puree z kolendrą, crème fraîche, sokiem z limonki i 3-4 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman. Dopraw pieprzem.
- Ubij jajko z chili i 2 łyżeczkami sosu sojowego Kikkoman.
- Wymieszaj skrobię, mąkę i proszek do pieczenia. Krewetki obtocz najpierw w mieszance skrobi, mąki i proszku do pieczenia, następnie w jajku, a na koniec w Kikkoman Panko. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut, aż krewetki staną się chrupiące.
- Na każdy patyczek nabij po 2 krewetki i 1 liść laurowy. Podawaj z dipem edamame.
Wskazówki:
- Zamiast używać patyczków, możesz podać krewetki na trawie cytrynowej lub gałązkach rozmarynu.
- Nachosy doskonale komponują się z tą przekąską.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 2 porcj(e/i)
200 g mrożonej fasoli edamame (ewentualnie mrożonego zielonego groszku)
sól
kilka liści kolendry
2 łyżki crème fraîche
1 łyżeczka soku z limonki
5-6 łyżeczek Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
świeżo zmielony pieprz
1 jajko
½ łyżeczki płatków chili
20 g skrobi kukurydzianej (ok. 2 łyżki)
30 g mąki (ok. 2-3 łyżki)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
12 surowych, obranych dużych/tygrysich krewetek (alternatywnie: przegrzebki, kawałki filetów z łososia)
ok. 50 g Kikkoman Panko - Chrupiącej panierki w japońskim stylu
2 łyżki oleju słonecznikowego
6 liści laurowych
dodatkowo: krótkie drewniane patyczki na szaszłyki