
Szaszłyki warzywne

Składniki dla 6 porcji
- 8 papryczek padrón (lub zielonych szparagów)
- 80 g grzybów shiitake (lub boczniaków)
- 80 g cukinii (lub pora)
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 6 łyżek stołowych Marynaty Yakitori Kikkoman
lub
- 4 łyżki stołowe Sosu do ryżu Kikkoman
lub
- 3 łyżki stołowe półsłodkiego białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ½ łyżki stołowej Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
przygotowanie
- Umyj papryczki padrón i usuń łodygi. Oczyść grzyby shiitake i odetnij korzenie. Cukinie umyj, odetnij końce. Pokrój cukinie w plastry o grubości około 1 cm. Naprzemiennie nabij różne warzywa na patyczki.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 3 minuty z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.
- Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej.
- Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.
Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):
- Postępuj według punktów 1 i 2 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj białe wino i cukier na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sos sojowy, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszaj.
- Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 6 porcji
- 8 papryczek padrón (lub zielonych szparagów)
- 80 g grzybów shiitake (lub boczniaków)
- 80 g cukinii (lub pora)
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- 6 łyżek stołowych Marynaty Yakitori Kikkoman
lub
- 4 łyżki stołowe Sosu do ryżu Kikkoman
lub
- 3 łyżki stołowe półsłodkiego białego wina
- 1 łyżeczka cukru
- 3 ½ łyżki stołowej Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka cebuli granulowanej
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego