Wyszukiwanie
Filtr
Szampańska sola Teriyaki z sosem grzybowym
Bookmark
10 od 14

Szampańska sola Teriyaki z sosem grzybowym

Szampańska sola Teriyaki z sosem grzybowym
Całkowity czas: 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
3166 kJ / 756 kcal
Tłuszcz: 28 g
Białko: 33.1 g
Węglowodany: 45 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 180 g długoziarnistego dzikiego ryżu
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka krojonych migdałów
  • 1 łyżka posiekanych ziół (świeżych lub mrożonych)
  • 4-8 gotowych filetów z soli (w zależności od rozmiaru)
  • 2 łyżki sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
  • 200 ml bulionu rybnego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 200 ml szampana
  • Szczypta cukru
  • 1-2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 50 g zimnego masła
  • 1–2 łyżki bitej śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego lub masła do smażenia ryb

Przygotowanie:

  1. Ugotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj pieczarki, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na maśle. Upraż migdały na suchej patelni, aż staną się złotobrązowe. Zmieszaj pieczarki, migdały i posiekane zioła z ugotowanym ryżem. Utrzymuj w cieple.
  2. Opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Marynuj przez 15 minut w sosie Teriyaki z pieczonym czosnkiem.
  3. Przygotuj sos szampańsko-grzybowy. Zredukuj bulion rybny, śmietankę i szampana o połowę. Dodaj szczyptę cukru i sos sojowy, a następnie wymieszaj z kawałkami bardzo zimnego masła. Tuż przed podaniem dopraw sosem sojowym i wymieszaj z bitą śmietaną. Ubij ręcznym blenderem lub trzepaczką balonową.
  4. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Osusz filety z soli ręcznikiem kuchennym i smaż przez 2 minuty z każdej strony, od czasu do czasu polewając masłem. Podawaj z sosem szampańsko-grzybowym i dzikim ryżem.

Dobra rada! Możesz zastąpić dziki ryż mieszanką długoziarnistego i dzikiego ryżu lub po prostu użyć ryżu długoziarnistego.

Całkowity czas: 50 min.
Czas przygotowania: 50 min.
3166 kJ / 756 kcal
Tłuszcz: 28 g
Białko: 33.1 g
Węglowodany: 45 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 180 g długoziarnistego dzikiego ryżu
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka krojonych migdałów
  • 1 łyżka posiekanych ziół (świeżych lub mrożonych)
  • 4-8 gotowych filetów z soli (w zależności od rozmiaru)
  • 2 łyżki sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
  • 200 ml bulionu rybnego
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 200 ml szampana
  • Szczypta cukru
  • 1-2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 50 g zimnego masła
  • 1–2 łyżki bitej śmietany
  • 2 łyżki masła klarowanego lub masła do smażenia ryb