
10 od 14
Szampańska sola Teriyaki z sosem grzybowym

Całkowity czas:
50 min.
Czas przygotowania:
50 min.
3166 kJ / 756 kcal
Tłuszcz:
28 g
Białko:
33.1 g
Węglowodany:
45 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 180 g długoziarnistego dzikiego ryżu
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka krojonych migdałów
- 1 łyżka posiekanych ziół (świeżych lub mrożonych)
- 4-8 gotowych filetów z soli (w zależności od rozmiaru)
- 2 łyżki sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
- 200 ml bulionu rybnego
- 100 g śmietanki kremówki
- 200 ml szampana
- Szczypta cukru
- 1-2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 50 g zimnego masła
- 1–2 łyżki bitej śmietany
- 2 łyżki masła klarowanego lub masła do smażenia ryb
Przygotowanie:
- Ugotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj pieczarki, pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na maśle. Upraż migdały na suchej patelni, aż staną się złotobrązowe. Zmieszaj pieczarki, migdały i posiekane zioła z ugotowanym ryżem. Utrzymuj w cieple.
- Opłucz rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem. Marynuj przez 15 minut w sosie Teriyaki z pieczonym czosnkiem.
- Przygotuj sos szampańsko-grzybowy. Zredukuj bulion rybny, śmietankę i szampana o połowę. Dodaj szczyptę cukru i sos sojowy, a następnie wymieszaj z kawałkami bardzo zimnego masła. Tuż przed podaniem dopraw sosem sojowym i wymieszaj z bitą śmietaną. Ubij ręcznym blenderem lub trzepaczką balonową.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub masło. Osusz filety z soli ręcznikiem kuchennym i smaż przez 2 minuty z każdej strony, od czasu do czasu polewając masłem. Podawaj z sosem szampańsko-grzybowym i dzikim ryżem.
Dobra rada! Możesz zastąpić dziki ryż mieszanką długoziarnistego i dzikiego ryżu lub po prostu użyć ryżu długoziarnistego.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
50 min.
Czas przygotowania:
50 min.
3166 kJ / 756 kcal
Tłuszcz:
28 g
Białko:
33.1 g
Węglowodany:
45 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 180 g długoziarnistego dzikiego ryżu
- 100 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka krojonych migdałów
- 1 łyżka posiekanych ziół (świeżych lub mrożonych)
- 4-8 gotowych filetów z soli (w zależności od rozmiaru)
- 2 łyżki sosu Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
- 200 ml bulionu rybnego
- 100 g śmietanki kremówki
- 200 ml szampana
- Szczypta cukru
- 1-2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 50 g zimnego masła
- 1–2 łyżki bitej śmietany
- 2 łyżki masła klarowanego lub masła do smażenia ryb