
45 od 276
Szakszuka w stylu meksykańskim
Śniadanie na ciepło? Szakszuka lubi to! W tym przepisie dla dwóch osób jajka sadzone z sosem pełnym miękkich kawałków pomidora doprawiamy pikantnymi przyprawami kuchni meksykańskiej.
Naturalnie warzony sos sojowy
Dania główne
Warzywa
Kuchnia meksykańska
Wielkanoc
Przepisy wegetariańskie
Przekąski
Czas przygotowania < 20 min

Całkowity czas:
15 min.
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
10 min.
2617 kJ / 625 kcal
Tłuszcz:
24,4 g
Białko:
28,4 g
Węglowodany:
67,3 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 1 łyżka oliwy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ cebuli
- ½ papryczki chili
- 4 soczyste pomidory
- 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 250 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 2 jajka
Dodatkowo:
- świeża kolendra
- 1 awokado
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
Przygotowanie:
- Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną papryczkę chili, mieloną kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj przez około 5 minut.
- Dodaj fasolę i sos sojowy. Duś przez kolejne 5 minut. Na wierzch wbij jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Duś, aż zetną się białka jajek.
- Przed podaniem posyp sezamem. Podawaj z awokado, świeżą kolendrą i bagietką.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
15 min.
Czas przygotowania:
5 min.
Czas gotowania:
10 min.
2617 kJ / 625 kcal
Tłuszcz:
24,4 g
Białko:
28,4 g
Węglowodany:
67,3 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 1 łyżka oliwy
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ cebuli
- ½ papryczki chili
- 4 soczyste pomidory
- 2 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 250 g ugotowanej czerwonej fasoli
- 2 jajka
Dodatkowo:
- świeża kolendra
- 1 awokado
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka czarnego sezamu