Wyszukiwanie
Filtr
Szakszuka w stylu meksykańskim
Bookmark
45 od 276

Szakszuka w stylu meksykańskim

Śniadanie na ciepło? Szakszuka lubi to! W tym przepisie dla dwóch osób jajka sadzone z sosem pełnym miękkich kawałków pomidora doprawiamy pikantnymi przyprawami kuchni meksykańskiej.

Szakszuka w stylu meksykańskim
Całkowity czas: 15 min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 10 min.
2617 kJ / 625 kcal
Tłuszcz: 24,4 g
Białko: 28,4 g
Węglowodany: 67,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • ½  cebuli

Dodatkowo:

  • świeża kolendra
  • 1 awokado
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej na patelni i zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną papryczkę chili, mieloną kolendrę, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj przez około 5 minut.
  2. Dodaj fasolę i sos sojowy. Duś przez kolejne 5 minut. Na wierzch wbij jajka. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Duś, aż zetną się białka jajek.
  3. Przed podaniem posyp sezamem. Podawaj z awokado, świeżą kolendrą i bagietką.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 15 min.
Czas przygotowania: 5 min.
Czas gotowania: 10 min.
2617 kJ / 625 kcal
Tłuszcz: 24,4 g
Białko: 28,4 g
Węglowodany: 67,3 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • ½  cebuli

Dodatkowo:

  • świeża kolendra
  • 1 awokado
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu