
17 od 56
Świąteczne przekąski

Całkowity czas:
50 min.
Czas przygotowania:
50 min.
706 kJ / 168 kcal
Tłuszcz:
4.4 g
Białko:
2.6 g
Węglowodany:
8.4 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 200 g pomidorów
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu do potraw z woka Kikkoman lub naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 24 tosty
Na pastę z wędzonego łososia:
- 50 g wędzonego łososia
- 100 g serka śmietankowego
- 2 łyżki sosu do potraw z woka Kikkoman lub naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Na pastę z rostbefu:
- 80 g plastrów rostbefu
- 100 g serka śmietankowego
- 1-2 łyżki słodkiej musztardy
- 1-2 łyżki stołowe sosu do potraw z woka Kikkoman lub naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Na pastę jajeczną:
- 4 jajka na twardo
- 80 g kremu sałatkowego
- 2 łyżki sosu do potraw z woka Kikkoman lub naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 30 g rukoli
Przygotowanie:
- Umyj pomidory, pokrój je i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszaj ocet, sos do potraw z woka i olej. Posmaruj pomidory i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (pokrętło gazu na 3, piec konwekcyjny 160°C) przez ok. 30 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą.
- Odetnij skórki z tostów. Wędzonego łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z serkiem i dopraw sosem do potraw z woka. Przygotuj pastę z rostbefu. Pokrój wołowinę w cienkie paski, wymieszaj z serkiem śmietankowym i dopraw musztardą i sosem do potraw z woka.
- Przygotuj pastę jajeczną. Obierz jajka i przekrój na połowy. Wyjmij żółtka, białko pokrój w kostkę i wymieszaj z kremem sałatkowym. Dopraw sosem do potraw z woka. Umyj liście rukoli i poszarp je na małe kawałki.
- Rozsmaruj pastę jajeczną na 8 tostach. Na wierzchu ułóż listki rukoli i pomidory. Połóż 8 tostów na wierzchu i dociśnij. Posmaruj 4 wierzchnie warstwy tostów pastą z wędzonego łososia, a 3 pastą z rostbefu. Przykryj pozostałymi tostami. Pokrój kanapki na ćwiartki. Udekoruj je ozdobnymi drewnianymi patyczkami i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
50 min.
Czas przygotowania:
50 min.
706 kJ / 168 kcal
Tłuszcz:
4.4 g
Białko:
2.6 g
Węglowodany:
8.4 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 200 g pomidorów
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- 2 łyżki sosu do potraw z woka Kikkoman lub naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 24 tosty
Na pastę z wędzonego łososia:
- 50 g wędzonego łososia
- 100 g serka śmietankowego
- 2 łyżki sosu do potraw z woka Kikkoman lub naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Na pastę z rostbefu:
- 80 g plastrów rostbefu
- 100 g serka śmietankowego
- 1-2 łyżki słodkiej musztardy
- 1-2 łyżki stołowe sosu do potraw z woka Kikkoman lub naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Na pastę jajeczną:
- 4 jajka na twardo
- 80 g kremu sałatkowego
- 2 łyżki sosu do potraw z woka Kikkoman lub naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 30 g rukoli