Wyszukiwanie
Filtr
Świąteczne przekąski
Bookmark
42 od 285

Świąteczne przekąski

Czas przygotowania: 50 min.
Kalorie (na porcję): 706 kJ / 169 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na pastę z wędzonego łososia:

Na pastę z rostbefu:

Na pastę jajeczną:

 

  • 30 g rukoli

przygotowanie

  1. Umyj pomidory, pokrój je i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wymieszaj ocet, sos do potraw z woka i olej. Posmaruj pomidory i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (pokrętło gazu na 3, piec konwekcyjny 160°C) przez ok. 30 minut, smarując od czasu do czasu pozostałą marynatą.
  2. Odetnij skórki z tostów. Wędzonego łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z serkiem i dopraw sosem do potraw z woka.  Przygotuj pastę z rostbefu. Pokrój wołowinę w cienkie paski, wymieszaj z serkiem śmietankowym i dopraw musztardą i sosem do potraw z woka.
  3. Przygotuj pastę jajeczną. Obierz jajka i przekrój na połowy. Wyjmij żółtka, białko pokrój w kostkę i wymieszaj z kremem sałatkowym. Dopraw sosem do potraw z woka. Umyj liście rukoli i poszarp je na małe kawałki.
  4. Rozsmaruj pastę jajeczną na 8 tostach. Na wierzchu ułóż listki rukoli i pomidory. Połóż 8 tostów na wierzchu i dociśnij. Posmaruj 4 wierzchnie warstwy tostów pastą z wędzonego łososia, a 3 pastą z rostbefu. Przykryj pozostałymi tostami. Pokrój kanapki na ćwiartki. Udekoruj je ozdobnymi drewnianymi patyczkami i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na pastę z wędzonego łososia:

Na pastę z rostbefu:

Na pastę jajeczną:

 

  • 30 g rukoli