Sushi gunkan maki z krewetką i ogórkiem
Wyszukiwanie
Filtr
74 od 392

Sushi gunkan maki z krewetką i ogórkiem

Przepis i składniki na sushi gunkan-maki z krewetkami, ogórkiem i sosem serowym.

Sushi gunkan maki z krewetką i ogórkiem
Całkowity czas 15 min.
Czas przygotowania: 15 min.
226 kJ / 54 kcal
Tłuszcz: 1,3 g
Białko: 3,6 g
Węglowodany: 6,8 g

Składniki dla 4 porcji

  • 2 łyżki plasterków ogórka
  • 2 łyżki posiekanych gotowanych krewetek
  • 1 łyżka serka kremowego z ziołami
  • 1 arkusz nori
  • 80 g ugotowanego ryżu do sushi*

Do podania:

Ogórek, krewetki, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

przygotowanie

  1. Wymieszaj w misce kostki ogórka, kawałki krewetek i serek kremowy.
  2. Przytnij 1 arkusz nori: odetnij 3-centymetrowy pasek z jednej strony w poprzek linii i odłóż
  3. Wytnij 4 paski nori, korzystając z linii, i odłóż (arkusze o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm)
  4. Uformuj 4 x 20 g ryżu do sushi w owalne kulki mokrymi palcami.
  5. Owiń każdą kulkę paskiem nori, „przyklej” go kilkoma ziarnami klejącego ryżu i dobrze dociśnij.
  6. Umieść jedną porcję przygotowanej pasty z ogórkiem i krewetkami na każdej kulce ryżu.
  7. Udekoruj gunkan ogórkiem i krewetkami i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.

*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

Wskazówka: Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 15 min.
Czas przygotowania: 15 min.
226 kJ / 54 kcal
Tłuszcz: 1,3 g
Białko: 3,6 g
Węglowodany: 6,8 g

Składniki dla 4 porcji

  • 2 łyżki plasterków ogórka
  • 2 łyżki posiekanych gotowanych krewetek
  • 1 łyżka serka kremowego z ziołami
  • 1 arkusz nori
  • 80 g ugotowanego ryżu do sushi*

Do podania:

Ogórek, krewetki, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman