
Sushi gunkan maki z krewetką i ogórkiem
Przepis i składniki na sushi gunkan-maki z krewetkami, ogórkiem i sosem serowym.

Składniki dla 4 porcji
- 2 łyżki plasterków ogórka
- 2 łyżki posiekanych gotowanych krewetek
- 1 łyżka serka kremowego z ziołami
- 1 arkusz nori
- 80 g ugotowanego ryżu do sushi*
Do podania:
Ogórek, krewetki, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
przygotowanie
- Wymieszaj w misce kostki ogórka, kawałki krewetek i serek kremowy.
- Przytnij 1 arkusz nori: odetnij 3-centymetrowy pasek z jednej strony w poprzek linii i odłóż
- Wytnij 4 paski nori, korzystając z linii, i odłóż (arkusze o wymiarach ok. 3 cm x 15 cm)
- Uformuj 4 x 20 g ryżu do sushi w owalne kulki mokrymi palcami.
- Owiń każdą kulkę paskiem nori, „przyklej” go kilkoma ziarnami klejącego ryżu i dobrze dociśnij.
- Umieść jedną porcję przygotowanej pasty z ogórkiem i krewetkami na każdej kulce ryżu.
- Udekoruj gunkan ogórkiem i krewetkami i podawaj z sosem sojowym Kikkoman.
*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)
- 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
- 450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go
Lub alternatywnie:
- 70 ml octu ryżowego
- 30 g cukru
- 15 g soli
Wskazówka: Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 2 łyżki plasterków ogórka
- 2 łyżki posiekanych gotowanych krewetek
- 1 łyżka serka kremowego z ziołami
- 1 arkusz nori
- 80 g ugotowanego ryżu do sushi*
Do podania:
Ogórek, krewetki, naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman