Suflet czekoladowy ze smażonymi bananami z pikantną nutą chili
Wyszukiwanie
Filtr
Suflet czekoladowy ze smażonymi bananami z pikantną nutą chili
Bookmark
233 od 302

Suflet czekoladowy ze smażonymi bananami z pikantną nutą chili

Suflet czekoladowy ze smażonymi bananami z pikantną nutą chili
Całkowity czas 345 min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas marynowania: 300 min.
2188 kJ / 522 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

Suflet: 

Banany:

  • 50 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, bez gniazd nasiennych i posiekana
  • 2 banany

Dekoracja: 

  • tymianek cytrynowy

przygotowanie

Czekoladę i masło – mieszając – rozpuścić na parze.

Przy pomocy trzepaczki ostrożnie połączyć z jajkiem, żółtkiem i cukrem. Razem z mąką i słodkim sosem sojowym zmieszać z masą czekoladową, a następnie całość rozlać do silikonowych foremek do sufletów.

Pozostawić do schłodzenia na ok. 5 godzin. Po ostygnięciu piec w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w temperaturze 200°C do momentu powstania na suflecie niewielkiej kopuły.

W tym czasie rozgrzać cukier na patelni, aż zacznie się delikatnie karmelizować, a następnie zalać sokiem pomarańczowym. Dodać papryczkę chili i pokrojone w ćwiartki banany i podsmażyć.

Przed podaniem suflet pozostawić na 1-2 minuty, następnie ostrożnie wyłożyć na talerz, dodać smażone banany i udekorować cytrynowym tymiankiem.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 345 min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas marynowania: 300 min.
2188 kJ / 522 kcal

Składniki dla 4 porcja / porcje

Suflet: 

Banany:

  • 50 g cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 świeża czerwona papryczka chili, bez gniazd nasiennych i posiekana
  • 2 banany

Dekoracja: 

  • tymianek cytrynowy