Wyszukiwanie
Filtr
106 od 392

Stir-fry z tofu i warzywami

Pyszny wegański stir-fry przyprawiony olejem sezamowym i sosem sojowym

Stir-fry z tofu i warzywami
Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 20 min.
czas gotowania 15 min.
2177 kJ / 521 kcal
Tłuszcz: 39,2 g
Białko: 23,8 g
Węglowodany: 12,4 g

Składniki dla 2 porcji

  • 250 g twardego tofu w kostkach
  • 50 g pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
  • 50 g groszku cukrowego przepołowionego skośnie
  • 1 drobno posiekana, mała czerwona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
  • 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce
  • 1 mała łodyżka kapusty pak-choy (biała część) – w paskach
  • 50 g kiełków fasoli
  • 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3
  • 2 łyżki Przyprawy do ryżu sushi Kikkoman
  • *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
  • 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman*
  • Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
  • 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman

 

Do przybrania:

  • 1 mała marchewka w drobnych słupkach
  • 20 g pora w cienkich paskach
  • 4-6 liści małej kapusty pak-choy
  • 1 drobno pokrojona cebula dymka
  • listki z 2-3 łodyżek pietruszki
  • listki z 3 łodyżek kolendry

przygotowanie

  1. Blanszuj fasolkę we wrzątku w woku przez około 2 minuty. Następnie odcedź ją i odstaw na bok.
     
  2. Zblanszuj również groszek cukrowy, odcedź i odstaw.
     
  3. Wylej wodę, osusz wok i dodaj trochę oleju. Wrzuć papryczkę chili, obsmaż ją na dużym ogniu i wyłóż z woka.
     
  4. Podgrzej w woku łyżkę oleju. Dodaj tofu, obsmaż ze wszystkich stron na złotobrązowo i wyłóż z woka.
     
  5. Dodaj do woka czosnek i imbir. Podsmaż w pozostałym oleju.
     
  6. Dodaj łodygi pak-choy (białe części) i kiełki fasoli. Podsmaż krótko w wysokiej temperaturze. Dodaj tofu i liście pak-choy.
     
  7. Całość dopraw przyprawą Kikkoman do ryżu, sosem sojowym Kikkoman i olejem sezamowym Kikkoman.
     
  8. Na tofu wyłóż drobno pociętą marchewkę i por, liście pak-choy, dymkę, podsmażone chili, pietruszkę i kolendrę. Danie można podać z gotowanym ryżem basmati,

Porada 1: Zamiast Przyprawy do ryżu sushi Kikkoman: inny ocet do sushi lub ryżowy z odrobiną cukru i soli.

Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Porada 4: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Porada 5: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Porada 6: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Porada 7: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Porada 8:  Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 20 min.
czas gotowania 15 min.
2177 kJ / 521 kcal
Tłuszcz: 39,2 g
Białko: 23,8 g
Węglowodany: 12,4 g

Składniki dla 2 porcji

  • 250 g twardego tofu w kostkach
  • 50 g pokrojonej zielonej fasolki szparagowej
  • 50 g groszku cukrowego przepołowionego skośnie
  • 1 drobno posiekana, mała czerwona papryczka chili
  • 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
  • 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce
  • 1 mała łodyżka kapusty pak-choy (biała część) – w paskach
  • 50 g kiełków fasoli
  • 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3
  • 2 łyżki Przyprawy do ryżu sushi Kikkoman
  • *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
  • 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman*
  • Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
  • 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman

 

Do przybrania:

  • 1 mała marchewka w drobnych słupkach
  • 20 g pora w cienkich paskach
  • 4-6 liści małej kapusty pak-choy
  • 1 drobno pokrojona cebula dymka
  • listki z 2-3 łodyżek pietruszki
  • listki z 3 łodyżek kolendry