Stir-fry z kurczakiem, bakłażanem i orzechami nerkowca

Czas ogółem 30 min
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Trudno o lepsze pyszne i szybkie danie niż ten stir-fry z kurczakiem i bakłażanem!

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
udek z kurczaka pokrojonych w paski
1 
mały bakłażan pokrojony w paski
1 
czerwona cebula w piórkach
50 g
grzybów shiitake w ćwiartkach
 ½ pęczek
grubo posiekanej dymki
2 
ząbki czosnku posiekanego w drobną kostkę
15 g
świeżego imbiru posiekanego w drobną kostkę
5 łyżki
oleju do smażenia
50 ml
sosu ostrygowego
50 g
prażonych orzechów nerkowca
 ½ 
limonki

Do przybrania:

3 
łodyżek kolendry
2 
drobno pokrojone dymki
Wartości odżywcze (na porcję) 3043 kJ  /  726 kcal
43,5 g Tłuszcz
37,3 g Białko
42 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Zagotuj wodę w woku. Do wrzątku dodaj kurczaka i gotuj przez około 12 minut. Następnie umieść w durszlaku i odcedź. Opłucz i osusz wok.

Krok 2

Usmaż bakłażana na 3 łyżkach oleju rozgrzanych w woku. Dodaj grzyby i podsmaż. Dodaj dymkę i cebulę i krótko podsmaż. Wyłóż warzywa.

Krok 3

Wlej do woka pozostały olej, dodaj kurczaka, podsmaż do nabrania koloru i wyłóż.

Krok 4

Do woka wrzuć czosnek i imbir. Smaż do zeszklenia. Ponownie dodaj kurczaka i wymieszaj.

Krok 5

Dodaj warzywa, krótko podsmaż razem, dodaj sos ostrygowy, sos sojowy Kikkoman i olej z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.

Krok 6

Zmieszaj z połową orzechów nerkowca. Na kurczaka i warzywa wyciśnij sok z limonki. 

Krok 7

Udekoruj kolendrą, pozostałymi orzechami nerkowca i dymką.

Wskazówka:

Alternatywa dla sosu ostrygowego: Sos do ryżu Kikkoman

Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli KikkomanBezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

ID przepisu: 930

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Zagotuj wodę w woku. Do wrzątku dodaj kurczaka i gotuj przez około 12 minut. Następnie umieść w durszlaku i odcedź. Opłucz i osusz wok.

Usmaż bakłażana na 3 łyżkach oleju rozgrzanych w woku. Dodaj grzyby i podsmaż. Dodaj dymkę i cebulę i krótko podsmaż. Wyłóż warzywa.

Wlej do woka pozostały olej, dodaj kurczaka, podsmaż do nabrania koloru i wyłóż.

Do woka wrzuć czosnek i imbir. Smaż do zeszklenia. Ponownie dodaj kurczaka i wymieszaj.

Dodaj warzywa, krótko podsmaż razem, dodaj sos ostrygowy, sos sojowy Kikkoman i olej z prażonego sezamu Kikkoman. Dobrze wymieszaj.

Zmieszaj z połową orzechów nerkowca. Na kurczaka i warzywa wyciśnij sok z limonki. 

Udekoruj kolendrą, pozostałymi orzechami nerkowca i dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.