Stir-fry z boczkiem i makaronem ramen

Czas ogółem 35 min
20 min Czas przygotowania
15 min Czas gotowania

Szybki i bogaty w smak stir-fry z boczkiem i makaronem ramen

Składniki

2 porcj(e/i)
250 g
boczku pokrojonego w kostkę
1 
czerwona cebula w piórkach
75 g
groszku cukrowego przepołowionego skośnie
 ½ pęczek
pęczka drobno posiekanej dymki
1 
ząbek czosnku w drobnej kostce
15 g
świeżego imbiru w drobnej kostce
1 
mała papryczka chili w drobnej kostce
200 g
makaronu ramen
5 łyżki
oleju do smażenia
 ½ 
sok z połówki pomarańczy

Do przybrania:

1 łyżka
skórki z pomarańczy
1 
drobno pokrojona dymka
1 łyżka
prażonego sezamu
175 g
kapusty kimchi (gotowej)
Wartości odżywcze (na porcję) 3637 kJ  /  867 kcal
48,8 g Tłuszcz
48,6 g Białko
54,3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Zagotuj wodę w woku. Dodaj boczek i gotuj go przez około 10 minut. Następnie wyłóż i osusz na papierze kuchennym.

Krok 2

Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku. Podsmaż boczek wieprzowy do chrupkości, wyłóż i osusz.

Krok 3

Dodaj 1 łyżkę oleju do woka. Usmaż na nim cebulę i groszek cukrowy. Dodaj dymkę i również podsmaż. Wyłóż wszystkie składniki i odstaw na bok.

Krok 4

Na woku z pozostałym olejem podsmaż czosnek, imbir i chili. Dodaj boczek i warzywa.

Krok 5

Dodaj sok pomarańczowy, sos teriyaki Kikkoman, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman.

Krok 6

Dodaj makaron i krótko podsmaż.

Krok 7

Posyp danie skórką z pomarańczy, dymką i sezamem. Podawaj z kapustą kimchi.

Tips

Alternatywa dla sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman: sos z czarnej fasoli, który można kupić w sklepach z produktami z Azji (lub przez Internet).

Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli KikkomanBezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Alternatywa dla makaronu ramen: twój ulubiony makaron (wstępnie ugotowany), na przykład udon, makaron soba i makaron spaghetti lub dowolny dostępny w domu makaron.

Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

ID przepisu: 927

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Zagotuj wodę w woku. Dodaj boczek i gotuj go przez około 10 minut. Następnie wyłóż i osusz na papierze kuchennym.

Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku. Podsmaż boczek wieprzowy do chrupkości, wyłóż i osusz.

Dodaj 1 łyżkę oleju do woka. Usmaż na nim cebulę i groszek cukrowy. Dodaj dymkę i również podsmaż. Wyłóż wszystkie składniki i odstaw na bok.

Na woku z pozostałym olejem podsmaż czosnek, imbir i chili. Dodaj boczek i warzywa.

Dodaj sok pomarańczowy, sos teriyaki Kikkoman, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman.

Dodaj makaron i krótko podsmaż.

Posyp danie skórką z pomarańczy, dymką i sezamem. Podawaj z kapustą kimchi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.