
Stir-fry z boczkiem i makaronem ramen
Szybki i bogaty w smak stir-fry z boczkiem i makaronem ramen

Składniki dla 2 porcji
- 250 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula w piórkach
- 75 g groszku cukrowego przepołowionego skośnie
- ½ pęczka drobno posiekanej dymki
- 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
- 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce
- 1 mała papryczka chili w drobnej kostce
- 200 g makaronu ramen *Porada 4
- 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3
- sok z połówki pomarańczy
- 5 łyżek Sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman
- *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- *Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman
Do przybrania:
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 1 drobno pokrojona dymka
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 175 g kapusty kimchi (gotowej)
przygotowanie
- Zagotuj wodę w woku. Dodaj boczek i gotuj go przez około 10 minut. Następnie wyłóż i osusz na papierze kuchennym.
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku. Podsmaż boczek wieprzowy do chrupkości, wyłóż i osusz.
- Dodaj 1 łyżkę oleju do woka. Usmaż na nim cebulę i groszek cukrowy. Dodaj dymkę i również podsmaż. Wyłóż wszystkie składniki i odstaw na bok.
- Na woku z pozostałym olejem podsmaż czosnek, imbir i chili. Dodaj boczek i warzywa.
- Dodaj sok pomarańczowy, sos teriyaki Kikkoman, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman.
- Dodaj makaron i krótko podsmaż.
- Posyp danie skórką z pomarańczy, dymką i sezamem. Podawaj z kapustą kimchi.
Porada 1: Alternatywa dla sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman: sos z czarnej fasoli, który można kupić w sklepach z produktami z Azji (lub przez Internet).
Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.
Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.
Porada 4: Alternatywa dla makaronu ramen: twój ulubiony makaron (wstępnie ugotowany), na przykład udon, makaron soba i makaron spaghetti lub dowolny dostępny w domu makaron.
Porada 5: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.
Porada 6: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.
Porada 7: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.
Porada 8: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.
Porada 9: Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 2 porcji
- 250 g boczku pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula w piórkach
- 75 g groszku cukrowego przepołowionego skośnie
- ½ pęczka drobno posiekanej dymki
- 1 ząbek czosnku w drobnej kostce
- 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce
- 1 mała papryczka chili w drobnej kostce
- 200 g makaronu ramen *Porada 4
- 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3
- sok z połówki pomarańczy
- 5 łyżek Sosu Teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman
- *Porada 1 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- *Porada 2 (opcja: zobacz poradę poniżej)
- 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu Kikkoman
Do przybrania:
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 1 drobno pokrojona dymka
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 175 g kapusty kimchi (gotowej)