Stir-fry z boczkiem i makaronem ramen
Wyszukiwanie
Filtr
101 od 392

Stir-fry z boczkiem i makaronem ramen

Szybki i bogaty w smak stir-fry z boczkiem i makaronem ramen

Stir-fry z boczkiem i makaronem ramen
Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 20 min.
czas gotowania 15 min.
3637 kJ / 867 kcal
Tłuszcz: 48,8 g
Białko: 48,6 g
Węglowodany: 54,3 g

Składniki dla 2 porcji

  • 250 g boczku pokrojonego w kostkę  
  • 1 czerwona cebula w piórkach  
  • 75 g groszku cukrowego przepołowionego skośnie
  • ½ pęczka drobno posiekanej dymki
  • 1 ząbek czosnku w drobnej kostce  
  • 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce  
  • 1 mała papryczka chili w drobnej kostce
  • 200 g makaronu ramen *Porada 4
  • 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3

Do przybrania:

  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1 drobno pokrojona dymka
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 175 g kapusty kimchi (gotowej)

przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w woku. Dodaj boczek i gotuj go przez około 10 minut. Następnie wyłóż i osusz na papierze kuchennym.
     
  2. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w woku. Podsmaż boczek wieprzowy do chrupkości, wyłóż i osusz.
     
  3. Dodaj 1 łyżkę oleju do woka. Usmaż na nim cebulę i groszek cukrowy. Dodaj dymkę i również podsmaż. Wyłóż wszystkie składniki i odstaw na bok.
     
  4. Na woku z pozostałym olejem podsmaż czosnek, imbir i chili. Dodaj boczek i warzywa.
     
  5. Dodaj sok pomarańczowy, sos teriyaki Kikkoman, sos sojowy Kikkoman i olej sezamowy Kikkoman.
     
  6. Dodaj makaron i krótko podsmaż.
     
  7. Posyp danie skórką z pomarańczy, dymką i sezamem. Podawaj z kapustą kimchi.

 

Porada 1: Alternatywa dla sosu teriyaki z prażonym sezamem Kikkoman: sos z czarnej fasoli, który można kupić w sklepach z produktami z Azji (lub przez Internet).

Porada 2: Alternatywy dla Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman: Naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej o 43% zawartości soli Kikkoman, Bezglutenowy sos sojowy Tamari Kikkoman i Ekologiczny sos sojowy Kikkoman.

Porada 3: Do smażenia użyj oleju roślinnego lub sojowego. Nigdy nie używaj do smażenia oleju sezamowego.

Porada 4: Alternatywa dla makaronu ramen: twój ulubiony makaron (wstępnie ugotowany), na przykład udon, makaron soba i makaron spaghetti lub dowolny dostępny w domu makaron.

Porada 5: Wysoka temperatura jest ważna podczas gotowania w woku, ale zachowaj ostrożność – wrzucanie wilgotnych składników na mocno rozgrzany olej może wzniecić płomień; olej może też zacząć pryskać dookoła.

Porada 6: Woki nieprzywierające, blaszane i żeliwne różnią się nieco pod względem przewodzenia ciepła, zdatności do użytku na płytach elektrycznych, indukcyjnych i palnikach gazowych. Różne są też sposoby ich konserwacji. Zamiast woka można użyć patelni, o ile zachowuje się wysoką temperaturę i smażymy na niej zgodnie z instrukcją.

Porada 7: Nigdy nie wypełniaj przesadnie woka. Jeśli przygotowujesz większe ilości składników, najlepiej będzie ugotować je partiami.

Porada 8: Mieszaj i obracaj składniki delikatnie, aby nie naruszać zbytnio ich struktury.

Porada 9:  Na końcu podlej danie sosem sojowym i olejem sezamowym, aby otrzymać perfekcyjną glazurę, aromat i smak.

Całkowity czas 35 min.
Czas przygotowania: 20 min.
czas gotowania 15 min.
3637 kJ / 867 kcal
Tłuszcz: 48,8 g
Białko: 48,6 g
Węglowodany: 54,3 g

Składniki dla 2 porcji

  • 250 g boczku pokrojonego w kostkę  
  • 1 czerwona cebula w piórkach  
  • 75 g groszku cukrowego przepołowionego skośnie
  • ½ pęczka drobno posiekanej dymki
  • 1 ząbek czosnku w drobnej kostce  
  • 15 g świeżego imbiru w drobnej kostce  
  • 1 mała papryczka chili w drobnej kostce
  • 200 g makaronu ramen *Porada 4
  • 5 łyżek oleju do smażenia *Porada 3

Do przybrania:

  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1 drobno pokrojona dymka
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 175 g kapusty kimchi (gotowej)