Steki z tuńczyka z sezamem

Czas ogółem 10 min
10 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
steki z tuńczyka po 150 g, o grubości 2 cm, bez skórki
1 łyżka
białego sezamu
1 łyżka
czarnego sezamu
1 
ząbek czosnku
20 g
imbiru
1 łyżka
oliwy z oliwek
sól
pieprz

Dodatki:

200 g
groszku cukrowego
200 g
małych cukinii
1 
czerwona cebula
Wartości odżywcze (na porcję) 640 kJ  /  152 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Imbir obrać i zetrzeć do miseczki. Wycisnąć czosnek przez praskę do miseczki, dodać połowę cytrusowego sosu sojowego Ponzu i wymieszać. Zamarynować steki z tuńczyka w sosie, wstawić na godzinę do lodówki, od czasu do czasu obrócić.
Przygotowanie warzyw: groszek gotować w osolonej wodzie ok. 4 minut, odsączyć, opłukać zimną wodą i przełożyć do salaterki.

Krok 2

Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż, czerwoną cebulę posiekać w cienkie piórka. Do warzyw dodać 1 łyżkę stołową cytrusowego sosu sojowego Ponzu, wymieszać i odstawić na bok. Zmieszać biały sezam z czarnym i wysypać na talerz. Sposób podania: warzywa rozłożyć na talerzach, na nich ułożyć paski tuńczyka i skropić gorącym sosem.

Krok 3

Steki z tuńczyka wyjąć z marynaty, odsączyć i obtoczyć w sezamie. Smażyć rybę na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Zdjąć steki z patelni i pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. Na tę sama patelnię wlać marynatę i pozostałą część cytrusowego sosu sojowego Ponzu, zagotować. Po 2 minutach gotowania zdjąć z ognia.

ID przepisu: 269

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Imbir obrać i zetrzeć do miseczki. Wycisnąć czosnek przez praskę do miseczki, dodać połowę cytrusowego sosu sojowego Ponzu i wymieszać. Zamarynować steki z tuńczyka w sosie, wstawić na godzinę do lodówki, od czasu do czasu obrócić.
Przygotowanie warzyw: groszek gotować w osolonej wodzie ok. 4 minut, odsączyć, opłukać zimną wodą i przełożyć do salaterki.

Cukinię pokroić w cienkie plastry wzdłuż, czerwoną cebulę posiekać w cienkie piórka. Do warzyw dodać 1 łyżkę stołową cytrusowego sosu sojowego Ponzu, wymieszać i odstawić na bok. Zmieszać biały sezam z czarnym i wysypać na talerz. Sposób podania: warzywa rozłożyć na talerzach, na nich ułożyć paski tuńczyka i skropić gorącym sosem.

Steki z tuńczyka wyjąć z marynaty, odsączyć i obtoczyć w sezamie. Smażyć rybę na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony. Zdjąć steki z patelni i pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. Na tę sama patelnię wlać marynatę i pozostałą część cytrusowego sosu sojowego Ponzu, zagotować. Po 2 minutach gotowania zdjąć z ognia.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.