
Steki z tofu

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 200-300 g twardego tofu
- 10 g startego imbiru
- 1 posiekana cebula dymka
- mąka ziemniaczana
Dip:
- 3 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropli TABASCO® Pepper Sauce
- olej do smażenia
przygotowanie
Tofu osuszyć i pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm. Zetrzeć świeży imbir i pokroić cebulę w cienkie plasterki.
Wszystkie składniki do przygotowania dipu podgrzać na patelni na małym ogniu – nie gotować!
Plastry tofu obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na głębokim oleju w temperaturze ok. 170°C Alternatywnie tofu można przygotować na patelni, smażąc plastry po 2-3 minuty z każdej strony do momentu, aż będą złocistobrązowe i chrupiące z wierzchu.
Tofu serwować z dipem i jako dodatek do warzyw lub sałat.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 200-300 g twardego tofu
- 10 g startego imbiru
- 1 posiekana cebula dymka
- mąka ziemniaczana
Dip:
- 3 łyżki naturalnie warzonego ekologicznego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- kilka kropli TABASCO® Pepper Sauce
- olej do smażenia