Steki z tofu

Czas ogółem 40 min

Składniki

4 porcj(e/i)
250 g
twardego tofu
10 g
startego imbiru
1 
posiekana cebula dymka
mąka ziemniaczana

Dip:

1 łyżeczka
oleju sezamowego
1 łyżeczka
soku z limonki
1 łyżeczka
octu jabłkowego
1 łyżeczka
miodu
kilka kropli TABASCO® Pepper Sauce
olej do smażenia
Wartości odżywcze (na porcję) 815 kJ  /  194 kcal
12,0 g Tłuszcz
6,8 g Białko
15,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Tofu osuszyć i pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm. Zetrzeć świeży imbir i pokroić cebulę w cienkie plasterki. 

Krok 2

Wszystkie składniki do przygotowania dipu podgrzać na patelni na małym ogniu – nie gotować! 

Krok 3

Plastry tofu obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na głębokim oleju w temperaturze ok. 170°C Alternatywnie tofu można przygotować na patelni, smażąc plastry po 2-3 minuty z każdej strony do momentu, aż będą złocistobrązowe i chrupiące z wierzchu.

Krok 4

Tofu serwować z dipem i jako dodatek do warzyw lub sałat. 

ID przepisu: 173

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Tofu osuszyć i pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm. Zetrzeć świeży imbir i pokroić cebulę w cienkie plasterki. 

Wszystkie składniki do przygotowania dipu podgrzać na patelni na małym ogniu – nie gotować! 

Plastry tofu obtoczyć w mące ziemniaczanej i smażyć na głębokim oleju w temperaturze ok. 170°C Alternatywnie tofu można przygotować na patelni, smażąc plastry po 2-3 minuty z każdej strony do momentu, aż będą złocistobrązowe i chrupiące z wierzchu.

Tofu serwować z dipem i jako dodatek do warzyw lub sałat. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.