
Steki z batatów na kolorowych warzywach z kremem awokado

Składniki dla 4 porcji
Na krem awokado:
- ½ dużego awokado
- 100 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki stołowe "gęstego" mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu
Na przybranie warzywne:
- Po 100 g żółtej i czerwonej papryki
- 100 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu
Na steki z batatów:
- 500 g batatów (8 plastrów po ok. 60 g)
- Mąka do posypania
- 2 łyżki stołowe wegańskiej margaryny
- 2 łyżeczki cukru
- 120 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
przygotowanie
- Przygotuj krem z awokado. Usuń pestkę i obierz awokado. Pokrój miąższ na duże kawałki i utrzyj na puree z mlekiem migdałowym i mleczkiem kokosowym. Puree z awokado włóż do garnka, podgrzej i dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
- Przygotuj przybranie warzywne. Z papryki usuń nasiona i żyłki. Umyj paprykę i pokrój w paski. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj paski papryki i fasolkę. Podsmaż i dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj steki z batatów. Bataty umyj i pokrój po przekątnej na plastry o grubości około 1,5 cm. Ułóż plastry obok siebie na talerzu, przykryj folią spożywczą i podgrzej w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 450 watów przez około 4-5 minut. Zdejmij folię i pozwól batatom ostygnąć. Przekrojone powierzchnie posyp mąką.
- Margarynę podgrzej na patelni. Smaż plastry batatów z obu stron na średnim ogniu, aż zyskają złoty kolor. Zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i trzymaj w cieple.
- Dodaj cukier i sok jabłkowy na patelnię i gotuj, aż sok zgęstnieje. Dodaj sos sojowy i ponownie zagotuj. Ułóż plastry batatów na patelni i karmelizuj je w sosie.
- Ułóż warzywa na talerzach. Na wierzchu połóż steki z batatów z pozostałym sosem. Dodaj obok krem awokado i podawaj.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
Na krem awokado:
- ½ dużego awokado
- 100 ml mleka migdałowego
- 2 łyżki stołowe "gęstego" mleczka kokosowego
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu
Na przybranie warzywne:
- Po 100 g żółtej i czerwonej papryki
- 100 g fasolki szparagowej
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
- Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu
Na steki z batatów:
- 500 g batatów (8 plastrów po ok. 60 g)
- Mąka do posypania
- 2 łyżki stołowe wegańskiej margaryny
- 2 łyżeczki cukru
- 120 ml soku jabłkowego
- 2 łyżeczki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman