Steki z batatów na kolorowych warzywach z kremem awokado
Wyszukiwanie
Filtr
Steki z batatów na kolorowych warzywach z kremem awokado
Bookmark
50 od 260

Steki z batatów na kolorowych warzywach z kremem awokado

Czas przygotowania: 35 min.
Kalorie (na porcję): 1312 kJ / 314 kcal

Składniki dla 4 porcji

Na krem awokado:

  • ½ dużego awokado
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki stołowe "gęstego" mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu

Na przybranie warzywne:

  • Po 100 g żółtej i czerwonej papryki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu

Na steki z batatów:

przygotowanie

  1. Przygotuj krem z awokado. Usuń pestkę i obierz awokado. Pokrój miąższ na duże kawałki i utrzyj na puree z mlekiem migdałowym i mleczkiem kokosowym. Puree z awokado włóż do garnka, podgrzej i dopraw do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
  2. Przygotuj przybranie warzywne. Z papryki usuń nasiona i żyłki. Umyj paprykę i pokrój w paski. Umyj fasolkę szparagową i odetnij końcówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj paski papryki i fasolkę. Podsmaż i dopraw solą i pieprzem.
  3. Przygotuj steki z batatów. Bataty umyj i pokrój po przekątnej na plastry o grubości około 1,5 cm. Ułóż plastry obok siebie na talerzu, przykryj folią spożywczą i podgrzej w kuchence mikrofalowej ustawionej na moc 450 watów przez około 4-5 minut. Zdejmij folię i pozwól batatom ostygnąć. Przekrojone powierzchnie posyp mąką.
  4. Margarynę podgrzej na patelni. Smaż plastry batatów z obu stron na średnim ogniu, aż zyskają złoty kolor. Zdejmij z patelni, ułóż na talerzu i trzymaj w cieple.
  5. Dodaj cukier i sok jabłkowy na patelnię i gotuj, aż sok zgęstnieje. Dodaj sos sojowy i ponownie zagotuj. Ułóż plastry batatów na patelni i karmelizuj je w sosie.
  6. Ułóż warzywa na talerzach. Na wierzchu połóż steki z batatów z pozostałym sosem. Dodaj obok krem ​​awokado i podawaj.

Produkty stosowane w tym przepisie

Składniki dla 4 porcji

Na krem awokado:

  • ½ dużego awokado
  • 100 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki stołowe "gęstego" mleczka kokosowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu

Na przybranie warzywne:

  • Po 100 g żółtej i czerwonej papryki
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • Odrobina soli i świeżo zmielonego pieprzu

Na steki z batatów: