Steki azjatyckie

Czas ogółem 140 min
10 min Czas przygotowania
120 min Czas marynowania
10 min Czas gotowania

Perfekcyjnie przyrządzony marynowany stek azjatycki z grilla Stek azjatycki perfekcyjnie przyrządzony na grillu z KIKKOMAN. Filet wołowy w azjatyckiej maryncie perfekcyjnie przyrządzony na grillu z Kikkomanem. Sos sojowy Kikkoman optymalnie równoważy ostre smaki.

Składniki

4 porcj(e/i)
 ½ 
czerwonej papryczki chili
2 
ząbki czosnku
2 łyżki
sherry
1 łyżeczka
miodu
1 łyżeczka
sambal oelek
4 
steki z fileta wołowego (grubość ca. 4 cm)
sól
Wartości odżywcze (na porcję) 858 kJ  /  205 kcal
6 g Tłuszcz
32 g Białko
3 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj dokładnie oba składniki z sosem sojowym Kikkoman, sherry, miodem i sambal oelek.

Krok 2

Włóż steki do miski i zalej marynatą. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.

Krok 3

Wyjmij steki z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Grilluj metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przez około 1 ½ minuty. Obróć o 90 stopni, aby uzyskać ładny wzór na mięsie i grilluj przez kolejne 1 ½ minuty. Odwróć steki na drugą stronę i grilluj w ten sam sposób.

Krok 4

Umieść steki w umiarkowanej strefie pośredniej grilla i smaż je przez 5-10 minut, aby soki mogły ponownie rozpłynąć się w mięsie, nadając mu soczystość i delikatność. Optymalna temperatura wewnątrz mięsa wynosi od 50 do maks. 55°C.

Zrób samodzielnie ognisty sambal oelek:

  1. Umyj 200 g czerwonej papryczki chili i drobno posiekaj wraz z nasionami. Odłóż 5 pokrojonych papryczek.
  2. Pozostałe papryczki chilli gotuj w 100 ml wody przez ok. 8 minut, odcedź przez sito i poczekaj, aż odciekną.
  3. Zmiksuj na papkę z surowymi papryczkami chili, wymieszaj z 1 łyżką oleju i dopraw wszystko sokiem z cytryny, brązowym cukrem, octem z białego wina i solą.

ID przepisu: 959

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj dokładnie oba składniki z sosem sojowym Kikkoman, sherry, miodem i sambal oelek.

Włóż steki do miski i zalej marynatą. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.

Wyjmij steki z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Grilluj metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przez około 1 ½ minuty. Obróć o 90 stopni, aby uzyskać ładny wzór na mięsie i grilluj przez kolejne 1 ½ minuty. Odwróć steki na drugą stronę i grilluj w ten sam sposób.

Umieść steki w umiarkowanej strefie pośredniej grilla i smaż je przez 5-10 minut, aby soki mogły ponownie rozpłynąć się w mięsie, nadając mu soczystość i delikatność. Optymalna temperatura wewnątrz mięsa wynosi od 50 do maks. 55°C.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Odkryj więcej

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.