Wyszukiwanie
Filtr
Steki azjatyckie
Bookmark
36 od 401

Steki azjatyckie

Perfekcyjnie przyrządzony marynowany stek azjatycki z grilla Stek azjatycki perfekcyjnie przyrządzony na grillu z KIKKOMAN. Filet wołowy w azjatyckiej maryncie perfekcyjnie przyrządzony na grillu z Kikkomanem. Sos sojowy Kikkoman optymalnie równoważy ostre smaki.

Steki azjatyckie
Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 120 min.
czas gotowania 10 min.
858 kJ / 205 kcal
Tłuszcz: 6 g
Białko: 32 g
Węglowodany: 3 g

Składniki dla 4 porcji

  • ½ czerwonej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżki sherry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sambal oelek 
  • 4 steki z fileta wołowego (grubość ca. 4 cm) 
  • sól

przygotowanie

  1. Papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj dokładnie oba składniki z sosem sojowym Kikkoman, sherry, miodem i sambal oelek.
  2. Włóż steki do miski i zalej marynatą. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.
  3. Wyjmij steki z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Grilluj metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przez około 1 ½ minuty. Obróć o 90 stopni, aby uzyskać ładny wzór na mięsie i grilluj przez kolejne 1 ½ minuty. Odwróć steki na drugą stronę i grilluj w ten sam sposób.
  4. Umieść steki w umiarkowanej strefie pośredniej grilla i smaż je przez 5-10 minut, aby soki mogły ponownie rozpłynąć się w mięsie, nadając mu soczystość i delikatność. Optymalna temperatura wewnątrz mięsa wynosi od 50 do maks. 55°C.

Zrób samodzielnie ognisty sambal oelek:

  1. Umyj 200 g czerwonej papryczki chili i drobno posiekaj wraz z nasionami. Odłóż 5 pokrojonych papryczek.
  2. Pozostałe papryczki chilli gotuj w 100 ml wody przez ok. 8 minut, odcedź przez sito i poczekaj, aż odciekną.
  3. Zmiksuj na papkę z surowymi papryczkami chili, wymieszaj z 1 łyżką oleju i dopraw wszystko sokiem z cytryny, brązowym cukrem, octem z białego wina i solą.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 25 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas marynowania: 120 min.
czas gotowania 10 min.
858 kJ / 205 kcal
Tłuszcz: 6 g
Białko: 32 g
Węglowodany: 3 g

Składniki dla 4 porcji

  • ½ czerwonej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżki sherry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sambal oelek 
  • 4 steki z fileta wołowego (grubość ca. 4 cm) 
  • sól