
Steki azjatyckie
Perfekcyjnie przyrządzony marynowany stek azjatycki z grilla Stek azjatycki perfekcyjnie przyrządzony na grillu z KIKKOMAN. Filet wołowy w azjatyckiej maryncie perfekcyjnie przyrządzony na grillu z Kikkomanem. Sos sojowy Kikkoman optymalnie równoważy ostre smaki.

Składniki dla 4 porcji
- ½ czerwonej papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki sherry
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 4 steki z fileta wołowego (grubość ca. 4 cm)
- sól
przygotowanie
- Papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj dokładnie oba składniki z sosem sojowym Kikkoman, sherry, miodem i sambal oelek.
- Włóż steki do miski i zalej marynatą. Marynuj przez kilka godzin lub przez noc w lodówce.
- Wyjmij steki z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym i posól. Grilluj metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze przez około 1 ½ minuty. Obróć o 90 stopni, aby uzyskać ładny wzór na mięsie i grilluj przez kolejne 1 ½ minuty. Odwróć steki na drugą stronę i grilluj w ten sam sposób.
- Umieść steki w umiarkowanej strefie pośredniej grilla i smaż je przez 5-10 minut, aby soki mogły ponownie rozpłynąć się w mięsie, nadając mu soczystość i delikatność. Optymalna temperatura wewnątrz mięsa wynosi od 50 do maks. 55°C.
Zrób samodzielnie ognisty sambal oelek:
- Umyj 200 g czerwonej papryczki chili i drobno posiekaj wraz z nasionami. Odłóż 5 pokrojonych papryczek.
- Pozostałe papryczki chilli gotuj w 100 ml wody przez ok. 8 minut, odcedź przez sito i poczekaj, aż odciekną.
- Zmiksuj na papkę z surowymi papryczkami chili, wymieszaj z 1 łyżką oleju i dopraw wszystko sokiem z cytryny, brązowym cukrem, octem z białego wina i solą.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- ½ czerwonej papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
- 2 łyżki sherry
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sambal oelek
- 4 steki z fileta wołowego (grubość ca. 4 cm)
- sól