Spaghetti z brokułowym pesto i ciecierzycą w miodowej glazurze

Składniki

4 porcj(e/i)

Makaron:

300 g
spaghetti
250 g
brokułów
100 g
drobno startego parmezanu
100 g
crème fraîche
40 g
orzeszków piniowych
3 
ząbki czosnku (rozgniecione)

Zapiekana ciecierzyca:

20 g
miodu
20 ml
przecieru pomidorowego
20 ml
oliwy z oliwek
400 g
odsączonej ciecierzycy z puszki

Przybranie:

130 g
półsuszonych pomidorów (ze sklepu)
10 g
orzeszków piniowych
Wartości odżywcze (na porcję) 3071 kJ  /  734 kcal
28 g Tłuszcz
33 g Białko
85 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Zagotować wodę w szybkowarze lub garnku do gotowania na parze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2

Brokuły podzielić na większe różyczki tej samej wielkości. Włożyć do szybkowaru i zamknąć przy użyciu odpowiedniej pokrywki. Gotować na parze przez 6 minut. Ugotowane brokuły włożyć do robota kuchennego i dodać czosnek, crème fraîche, 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, starty parmezan oraz 40 g orzeszków piniowych. Całość miksować przez minutę. Resztki składników, które przywarły do krawędzi naczynia ponownie dodać do powstałego sosu, aby w ten sposób uzyskać bardziej stałą konsystencję.

Krok 3

W średniej misce wymieszać miód, 50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, przecier pomidorowy i oliwęą. Dodać odsączoną ciecierzycę i dokładnie wymieszać z sosem. Następnie wyłożyć ciecierzycę na przygotowaną blachę do pieczenia i piec w piekarniku przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na krótką chwilę do ostygnięcia.

Krok 4

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć spaghetti i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i dodać sos. Całość mieszać przez minutę na średnim ogniu. Wyłożyć spaghetti na cztery talerze i udekorować zapiekaną ciecierzycą.

ID przepisu: 47

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Zagotować wodę w szybkowarze lub garnku do gotowania na parze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

Brokuły podzielić na większe różyczki tej samej wielkości. Włożyć do szybkowaru i zamknąć przy użyciu odpowiedniej pokrywki. Gotować na parze przez 6 minut. Ugotowane brokuły włożyć do robota kuchennego i dodać czosnek, crème fraîche, 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, starty parmezan oraz 40 g orzeszków piniowych. Całość miksować przez minutę. Resztki składników, które przywarły do krawędzi naczynia ponownie dodać do powstałego sosu, aby w ten sposób uzyskać bardziej stałą konsystencję.

W średniej misce wymieszać miód, 50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, przecier pomidorowy i oliwęą. Dodać odsączoną ciecierzycę i dokładnie wymieszać z sosem. Następnie wyłożyć ciecierzycę na przygotowaną blachę do pieczenia i piec w piekarniku przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na krótką chwilę do ostygnięcia.

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć spaghetti i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i dodać sos. Całość mieszać przez minutę na średnim ogniu. Wyłożyć spaghetti na cztery talerze i udekorować zapiekaną ciecierzycą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.