
Spaghetti z brokułowym pesto i ciecierzycą w miodowej glazurze

Składniki dla 4 porcja / porcje
Makaron:
- 300 g spaghetti
- 250 g brokułów
- 100 g drobno startego parmezanu
- 100 g crème fraîche
- 40 g orzeszków piniowych
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Zapiekana ciecierzyca:
- 20 g miodu
- 50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 20 ml przecieru pomidorowego
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
Przybranie:
- 130 g półsuszonych pomidorów (ze sklepu)
- 10 g orzeszków piniowych
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Zagotować wodę w szybkowarze lub garnku do gotowania na parze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Brokuły podzielić na większe różyczki tej samej wielkości. Włożyć do szybkowaru i zamknąć przy użyciu odpowiedniej pokrywki. Gotować na parze przez 6 minut. Ugotowane brokuły włożyć do robota kuchennego i dodać czosnek, crème fraîche, 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, starty parmezan oraz 40 g orzeszków piniowych. Całość miksować przez minutę. Resztki składników, które przywarły do krawędzi naczynia ponownie dodać do powstałego sosu, aby w ten sposób uzyskać bardziej stałą konsystencję.
W średniej misce wymieszać miód, 50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, przecier pomidorowy i oliwęą. Dodać odsączoną ciecierzycę i dokładnie wymieszać z sosem. Następnie wyłożyć ciecierzycę na przygotowaną blachę do pieczenia i piec w piekarniku przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na krótką chwilę do ostygnięcia.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć spaghetti i ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić makaron, zachowując 100 ml użytej do gotowania wody. Przełożyć spaghetti do dużej patelni, podlać wodą z gotowania i dodać sos. Całość mieszać przez minutę na średnim ogniu. Wyłożyć spaghetti na cztery talerze i udekorować zapiekaną ciecierzycą.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
Makaron:
- 300 g spaghetti
- 250 g brokułów
- 100 g drobno startego parmezanu
- 100 g crème fraîche
- 40 g orzeszków piniowych
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 30 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Zapiekana ciecierzyca:
- 20 g miodu
- 50 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 20 ml przecieru pomidorowego
- 20 g oliwy z oliwek
- 400 g odsączonej ciecierzycy z puszki
Przybranie:
- 130 g półsuszonych pomidorów (ze sklepu)
- 10 g orzeszków piniowych