Spaghetti à la Ponzu z tuńczykiem i grzybami

Czas ogółem 35 min
35 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
500 g
spaghetti
sól
1 
puszka tuńczyka w oleju
240 g
mieszanki grzybów (np. shiitake, boczniaki, eringi lub shimeji)
1 
ząbek czosnku
2 
małe cebule
60 g
rukoli
1 
mała suszona papryczka chili
2 łyżki
oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
400 g
pomidorów w kawałkach z puszki
parmezan
Wartości odżywcze (na porcję) 2983 kJ  /  714 kcal
67,2 g Tłuszcz
31,2 g Białko
103,1 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć, grzyby oczyścić, odciąć korzonki u nasady, pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę obrać i cienko pokroić. Rukolę oczyścić i umyć. Papryczkę chili namoczyć w wodzie do zmiękczenia.

Krok 2

Grzyby i połowę pokrojonej cebuli podsmażyć w 1 łyżce stołowej oliwy, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Wlać na patelnię po grzybach resztę oliwy,  dodać czosnek i papryczkę chili, rozgrzać. Następnie dodać pozostałą cebulę i podsmażyć. Wlać pomidory, sos Ponzu i zagotować. Wciąż mieszając dodać grzyby z cebulą, tuńczyka, spaghetti i rukolę. Wyjąć papryczkę chili.

Krok 3

Wyłożyć danie na talerze i podawać posypane startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem.

ID przepisu: 36

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć, grzyby oczyścić, odciąć korzonki u nasady, pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę obrać i cienko pokroić. Rukolę oczyścić i umyć. Papryczkę chili namoczyć w wodzie do zmiękczenia.

Grzyby i połowę pokrojonej cebuli podsmażyć w 1 łyżce stołowej oliwy, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Wlać na patelnię po grzybach resztę oliwy,  dodać czosnek i papryczkę chili, rozgrzać. Następnie dodać pozostałą cebulę i podsmażyć. Wlać pomidory, sos Ponzu i zagotować. Wciąż mieszając dodać grzyby z cebulą, tuńczyka, spaghetti i rukolę. Wyjąć papryczkę chili.

Wyłożyć danie na talerze i podawać posypane startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.