
Spaghetti à la Ponzu z tuńczykiem i grzybami

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 500 g spaghetti
- sól
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 240 g mieszanki grzybów (np. shiitake, boczniaki, eringi lub shimeji)
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe cebule
- 60 g rukoli
- 1 mała suszona papryczka chili
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 400 g pomidorów w kawałkach z puszki
- 200 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
- parmezan
przygotowanie
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka odsączyć, grzyby oczyścić, odciąć korzonki u nasady, pokroić w plasterki. Czosnek i cebulę obrać i cienko pokroić. Rukolę oczyścić i umyć. Papryczkę chili namoczyć w wodzie do zmiękczenia.
Grzyby i połowę pokrojonej cebuli podsmażyć w 1 łyżce stołowej oliwy, oprószyć solą i pieprzem, zdjąć z patelni. Wlać na patelnię po grzybach resztę oliwy, dodać czosnek i papryczkę chili, rozgrzać. Następnie dodać pozostałą cebulę i podsmażyć. Wlać pomidory, sos Ponzu i zagotować. Wciąż mieszając dodać grzyby z cebulą, tuńczyka, spaghetti i rukolę. Wyjąć papryczkę chili.
Wyłożyć danie na talerze i podawać posypane startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 500 g spaghetti
- sól
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 240 g mieszanki grzybów (np. shiitake, boczniaki, eringi lub shimeji)
- 1 ząbek czosnku
- 2 małe cebule
- 60 g rukoli
- 1 mała suszona papryczka chili
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 400 g pomidorów w kawałkach z puszki
- 200 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
- parmezan