Sos curry z sosem sojowym i mleczkiem kokosowym

Czas ogółem 40 min
10 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania

Szybkie i łatwe w przygotowaniu typowe danie wegetariańskie kuchni indyjskiej, dopełnione bogatym smakiem sosu sojowego Kikkoman. Można je przygotować z wielu różnych warzyw.

Składniki

4 porcj(e/i)
Olej kokosowy lub olej do smażenia
1 
mała cebula
2 
ząbki czosnku
5 łyżki
mieszanki przypraw do curry w proszku (Madras łagodna lub podobna)
3 łyżki
wody
550 g
wybranych warzyw (pieczarki, papryka (czerwona), marchew, brokuł, cukinia itp.) – posiekane w kostkę lub kawałki (na jeden kęs)
250 g
ciecierzycy
200 g
mleczka kokosowego
Świeżo posiekana kolendra do posypania
Wartości odżywcze (na porcję) 1221 kJ  /  294 kcal
17,4 g Tłuszcz
9,6 g Białko
19,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć przez 3–4 minuty na rozgrzanym w garnku oleju, raz po raz mieszając.

Krok 2

Wymieszać mieszankę przypraw z wodą do uzyskania gładkiej pasty, dodać do garnka i smażyć na małym ogniu przez kilka minut.

Krok 3

Często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Dodać warzywa, wymieszać i dodać mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Mieszać, pilnując, aby składniki nie przywierały do dna garnka.

Krok 4

Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną.

Krok 5

Dodać ciecierzycę i gotować przez 1 minutę. Podawać na ciepło z ryżem, udekorować posiekaną kolendrą.

Wskazówka

to curry smakuje najlepiej następnego dnia!

ID przepisu: 889

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Drobno posiekać cebulę i czosnek, smażyć przez 3–4 minuty na rozgrzanym w garnku oleju, raz po raz mieszając.

Wymieszać mieszankę przypraw z wodą do uzyskania gładkiej pasty, dodać do garnka i smażyć na małym ogniu przez kilka minut.

Często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Dodać warzywa, wymieszać i dodać mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Mieszać, pilnując, aby składniki nie przywierały do dna garnka.

Przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną.

Dodać ciecierzycę i gotować przez 1 minutę. Podawać na ciepło z ryżem, udekorować posiekaną kolendrą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.