
Soczysty boczek

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 600 g Boczek wieprzowy w kawałku
- 300 g Świeży szpinak
- 1 ząbek Czosnek
- 10 g Imbir
- 700 ml Woda
- 100 ml Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
- 100 ml Sake
- 100 ml Mirin
- 50 g Cukier
- 20 g Musztarda
przygotowanie
Obsmaż cały kawałek boczku na patelni aż do zrumienienia mięsa. Pokrój na kostki wielkości 3-4 cm. Wrzuć do rondla, zalej wodą tak, żeby przykryła mięso i gotuj ok. 5 minut. Następnie odsącz z wody i opłucz.
Przełóż kostki mięsa do szybkowaru i dodaj wodę, Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy, sake, mirin, czosnek i imbir. Płyn powinien przykrywać mięso. Zamknij pokrywę i zagotuj. Gotuj ok. 40 minut na małym ogniu. Sprawdź, czy mięso jest odpowiednio miękkie i w razie potrzeby gotuj jeszcze kilka minut. Mięso powinno być miękkie i soczyste, a smak mieszanki powinien być w nim dość wyraźny.
Podsmaż na patelni szpinak i wyłóż na talerz. Ułóż na szpinaku kostki mięsa, skrop bulionem z gotowania i podawaj z musztardą.
Wskazówka: Mięso smakuje najlepiej następnego dnia. Warto pozostawić je w zalewie na noc, a rano zebrać tłuszcz, który zbierze się na powierzchni. Przed podaniem podgrzać w bulionie powstałym z gotowania.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 600 g Boczek wieprzowy w kawałku
- 300 g Świeży szpinak
- 1 ząbek Czosnek
- 10 g Imbir
- 700 ml Woda
- 100 ml Kikkoman Naturalnie Warzony Sos Sojowy
- 100 ml Sake
- 100 ml Mirin
- 50 g Cukier
- 20 g Musztarda