
Receptura tygodnia
Soczyste szaszłyki z kurczaka w sosie teriyaki (karaage)

Składniki na 4 porcj(e/i)
- 500 g udek z kurczaka bez kości
- 100 ml Kikkoman Marynata Teriyaki lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- 3/4 łyżki tartego imbiru
- odrobina mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Dip:
- 100 g majonezu
- 10 ml soku z limonki
- 10 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
Przygotowanie:
Marynatę wymieszać z drobno startym imbirem i włożyć do plastikowego woreczka. Pozbawione kości udka kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsów i również włożyć do woreczka. Delikatnie naciskając woreczek wmasować marynatę w kawałki mięsa. Pozostawić na 30 minut. Następnie wyjąć kawałki kurczaka i osuszyć. Delikatnie obtoczyć mięso w mące ziemniaczanej i usmażyć w głębokim tłuszczu w temperaturze 170° C. Podać w towarzystwie dipu i świeżych plasterków limonki.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 500 g udek z kurczaka bez kości
- 100 ml Kikkoman Marynata Teriyaki lub Marynata Teriyaki z obniżoną zawartością soli
- 3/4 łyżki tartego imbiru
- odrobina mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Dip:
- 100 g majonezu
- 10 ml soku z limonki
- 10 ml naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.