Smażony makaron z sosem sojowym i kapustą pak choi

4,8 4 Oceny
Czas ogółem 30 min
30 min Czas przygotowania

Czasami najprostsze przepisy są najlepsze. Mnóstwo pysznych warzyw, japoński makaron ramen, sos sojowy i voilà! Wegańskie danie gotowe.

Składniki

4 porcj(e/i)
75 g
orzechów nerkowca
250 g
makaronu ramen
3 
dymki
3 
ząbki czosnku
1 
czerwona papryka
100 g
grzybów
4 
małe kapusty pak choi
2 ½ łyżki
oleju roślinnego
1 łyżka
startego imbiru
2 łyżki
sosu chili
2 łyżki
octu ryżowego
1 łyżka
oleju sezamowego
Kilka liści kolendry
Wartości odżywcze (na porcję) 2209 kJ  /  527 kcal
14,3 g Tłuszcz
17,9 g Białko
76,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Podsmaż orzechy na patelni bez tłuszczu lub oleju i odłóż na bok. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przytnij końce i usuń zewnętrzną warstwę dymki, umyj i pokrój w pierścienie. Obierz i wyciśnij czosnek. Przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona, umyj i pokrój w paski. Oczyść grzyby i pokrój w plasterki. Pokrój na ćwiartki kapusty pak choi i umyj je.

Krok 2

Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż dymkę, czosnek i imbir. Dodaj pieprz, grzyby i pak choi, smażąc ze wszystkich stron. Następnie dodaj makaron, zamieszaj i kontynuuj smażenie.

Krok 3

Zmieszaj sos sojowy, sos chili, ocet i olej sezamowy. Dodaj go do mieszanki warzywnej i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut. Posyp orzechami i kolendrą i podawaj.

ID przepisu: 221

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Podsmaż orzechy na patelni bez tłuszczu lub oleju i odłóż na bok. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przytnij końce i usuń zewnętrzną warstwę dymki, umyj i pokrój w pierścienie. Obierz i wyciśnij czosnek. Przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń, białą skórkę i nasiona, umyj i pokrój w paski. Oczyść grzyby i pokrój w plasterki. Pokrój na ćwiartki kapusty pak choi i umyj je.

Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż dymkę, czosnek i imbir. Dodaj pieprz, grzyby i pak choi, smażąc ze wszystkich stron. Następnie dodaj makaron, zamieszaj i kontynuuj smażenie.

Zmieszaj sos sojowy, sos chili, ocet i olej sezamowy. Dodaj go do mieszanki warzywnej i kontynuuj smażenie przez kolejne kilka minut. Posyp orzechami i kolendrą i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.