Wyszukiwanie
Filtr
Smażony karp z sałatką ziemniaczaną
Bookmark
158 od 370

Smażony karp z sałatką ziemniaczaną

Smażony karp z sałatką ziemniaczaną
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki dla 4 porcja / porcje

Na sałatkę ziemniaczaną

  • 400 g ziemniaków woskowych, ugotowanych w mundurkach
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szalotki
  • 6 małych rzodkiewek
  • 3 łyżki ładnej rzeżuchy
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • Sól i pieprz

przygotowanie

  1. Karpia pokrój na kawałki o szerokości 2-4 cm. Zamarynuj w sosie sojowym, pieprzu i soku z cytryny. Następnie najpierw obtocz w mące, potem zanurz w mieszance jajecznej, a na koniec obtocz w bułce tartej.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i krótko podsmaż rybę z obu stron. Dodaj masło i smaż, aż karp stanie się chrupiący. Zdejmij z patelni i osusz na ręczniku kuchennym.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 5 cm. Zamarynuj w bulionie i musztardzie. Pokrój szalotkę w cienkie paski, a rzodkiewki w cienkie plasterki. Wymieszaj wszystkie składniki z octem i olejem. Dobrze dopraw.
  4. Podawaj smażonego karpia z sałatką na boku i przybraniem z ćwiartek cytryny.
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki dla 4 porcja / porcje

Na sałatkę ziemniaczaną

  • 400 g ziemniaków woskowych, ugotowanych w mundurkach
  • 125 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 szalotki
  • 6 małych rzodkiewek
  • 3 łyżki ładnej rzeżuchy
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • Sól i pieprz