Smażone steki z tuńczyka z dżemem z chili

Czas ogółem 55 min
10 min Czas przygotowania
20 min Czas marynowania
25 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na smażonego tuńczyka

4 
steki z tuńczyka po 150 g
2 łyżki
oleju roślinnego
150 g
rukoli

Na dżem z chili

2 
cebulki dymki grubo posiekane
1 
ząbek czosnku grubo posiekany
2 łyżki
posiekanej świeżej kolendry
sok wyciśnięty z limonki
2 
wody
1 łyżka
cukru pudru
2 łyżki
oleju sezamowego
2 łyżeczki
nasion sezamu

Przygotowanie

Krok 1

Wlać sos marynatę Teriyaki Kikkoman do niewykonanego z metalu naczynia, dodać steki z tuńczyka i odstawić na 20 minut aby smaki się przeniknęły.

Krok 2

Podczas gdy tuńczyk się marynuje przygotować dżem z chili: umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy Kikkoman Less Salt i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

Krok 3

Rozgrzać olej na gorącej patelni lub w woku, smażyć tuńczyka przez 1-2 minuty z każdej strony. Pokroić tuńczyka w dość cienkie plastry, serwować ułożone na rukoli i dżemie z chili.

Krok 4

Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.

ID przepisu: 552

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wlać sos marynatę Teriyaki Kikkoman do niewykonanego z metalu naczynia, dodać steki z tuńczyka i odstawić na 20 minut aby smaki się przeniknęły.

Podczas gdy tuńczyk się marynuje przygotować dżem z chili: umieścić chili, cebulę dymkę, czosnek, kolendrę, sok z limonki w robocie kuchennym lub blenderze i zmiksować aż składniki dobrze się wymieszają. Na patelni rozgrzać cukier, wodę, sos sojowy Kikkoman Less Salt i olej sezamowy aż zaczną wrzeć, po czym wmieszać zmiksowane chili i dodać ziarenka sezamu. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

Rozgrzać olej na gorącej patelni lub w woku, smażyć tuńczyka przez 1-2 minuty z każdej strony. Pokroić tuńczyka w dość cienkie plastry, serwować ułożone na rukoli i dżemie z chili.

Dżem z chili może być przygotowany wcześniej i przechowywany w lodówce do tygodnia. Jeśli używamy wcześniej przygotowanego dżemu przed podaniem podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.