Smażone pierożki gyoza
Wyszukiwanie
Filtr
Smażone pierożki gyoza
Bookmark
211 od 285

Smażone pierożki gyoza

Smażone pierożki gyoza
Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
Nutrition facts (per portion): 1856 kJ / 443 kcal
Tłuszcz: 24.8 g
Białko: 14.4 g
Carbs: 40.0 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 paczka gotowych wrapów gyoza (30 wrapów)

Na nadzienie:

  • 250 g (100 g + 150 g) surowych krewetek (obranych)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 cebule dymki
  • 5 grzybów shiitake
  • 50 g kasztanów wodnych albo brukwi (z puszki)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Odrobina białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej do smażenia

przygotowanie

  1. Zmiksuj w mikserze 100 g krewetek z majonezem. Resztę krewetek (150 g) pokrój na małe kawałki i dopraw kilkoma kroplami sosu sojowego i oleju sezamowego.
  2. Dymkę przytnij, umyj i posiekaj. Umyj grzyby shiitake (jeśli to konieczne), następnie pokrój i grubo posiekaj. Kasztany wodne posiekaj i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą.
  3. Wszystkie składniki na nadzienie umieść w misce i dobrze wymieszaj.
  4. Umieść ok. 15 g nadzienia na środku każdego wrapa gyoza. Opuszkiem palca zwilż odrobiną wody połowę brzegu każdego wrapa. Złóż wrapa tak, aby zakryć nadzienie. Zlep mocno brzegi, by powstała falbanka.
  5. Na patelni rozgrzej olej do 160-170°C. Smaż pierożki gyoza, aż staną się chrupiące i złocistobrązowe. Podawaj z dipami. Pierożki gyoza mogą być serwowane na liściach sałaty, z przepołowionymi pomidorkami koktajlowymi i miechunką.

Dipy:

Wersja 1: 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman,60 g majonezu, 2 łyżki keczupu, kilka kropel sosu Tabasco

Wersja 2: 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 1 ½ łyżeczki musztardy

Wersja 3: Sos Ponzu Orange Kikkoman

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 30 min.
Czas przygotowania: 30 min.
Nutrition facts (per portion): 1856 kJ / 443 kcal
Tłuszcz: 24.8 g
Białko: 14.4 g
Carbs: 40.0 g

Składniki dla 4 porcja / porcje

  • 1 paczka gotowych wrapów gyoza (30 wrapów)

Na nadzienie:

  • 250 g (100 g + 150 g) surowych krewetek (obranych)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 cebule dymki
  • 5 grzybów shiitake
  • 50 g kasztanów wodnych albo brukwi (z puszki)
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Odrobina białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • Olej do smażenia