
Smażone pierożki gyoza

Składniki dla 4 porcja / porcje
- 1 paczka gotowych wrapów gyoza (30 wrapów)
Na nadzienie:
- 250 g (100 g + 150 g) surowych krewetek (obranych)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 cebule dymki
- 5 grzybów shiitake
- 50 g kasztanów wodnych albo brukwi (z puszki)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Odrobina białego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- Olej do smażenia
przygotowanie
- Zmiksuj w mikserze 100 g krewetek z majonezem. Resztę krewetek (150 g) pokrój na małe kawałki i dopraw kilkoma kroplami sosu sojowego i oleju sezamowego.
- Dymkę przytnij, umyj i posiekaj. Umyj grzyby shiitake (jeśli to konieczne), następnie pokrój i grubo posiekaj. Kasztany wodne posiekaj i wymieszaj ze skrobią kukurydzianą.
- Wszystkie składniki na nadzienie umieść w misce i dobrze wymieszaj.
- Umieść ok. 15 g nadzienia na środku każdego wrapa gyoza. Opuszkiem palca zwilż odrobiną wody połowę brzegu każdego wrapa. Złóż wrapa tak, aby zakryć nadzienie. Zlep mocno brzegi, by powstała falbanka.
- Na patelni rozgrzej olej do 160-170°C. Smaż pierożki gyoza, aż staną się chrupiące i złocistobrązowe. Podawaj z dipami. Pierożki gyoza mogą być serwowane na liściach sałaty, z przepołowionymi pomidorkami koktajlowymi i miechunką.
Dipy:
Wersja 1: 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman,60 g majonezu, 2 łyżki keczupu, kilka kropel sosu Tabasco
Wersja 2: 3 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman, 1 ½ łyżeczki musztardy
Wersja 3: Sos Ponzu Orange Kikkoman
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcja / porcje
- 1 paczka gotowych wrapów gyoza (30 wrapów)
Na nadzienie:
- 250 g (100 g + 150 g) surowych krewetek (obranych)
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 cebule dymki
- 5 grzybów shiitake
- 50 g kasztanów wodnych albo brukwi (z puszki)
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Odrobina białego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- Olej do smażenia