Smażone kulki ryżowe nadziewane imbirowym kurczakiem
Wyszukiwanie
Filtr
Smażone kulki ryżowe nadziewane imbirowym kurczakiem
Bookmark
195 od 284

Smażone kulki ryżowe nadziewane imbirowym kurczakiem

Smażone kulki ryżowe nadziewane imbirowym kurczakiem
Całkowity czas 40 min.
Czas przygotowania: 40 min.
1636 kJ / 391 kcal
Tłuszcz: 16.1 g
Białko: 9.8 g
Węglowodany: 50.8 g
Tłuszcze nasycone: 1.6 g
Błonnik: 1.8 g
Cukry: 3 g

Składniki dla 6 porcja / porcje

  • 200 g ryżu do sushi
  • 1 litr oleju roślinnego
  • 2 filety z udek kurczaka, drobno posiekane
  • 1 łyżka stołowa startego imbiru
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • 1½ łyżki stołowej naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ½ łyżki stołowej miękkiego jasnobrązowego cukru

Na panierkę:

  • 75 g zwykłej mąki
  • 2 średnie jajka, lekko ubite
  • 100 g bułki tartej panko

Na dip:

  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 cebule dymki, drobno pokrojone, oraz dodatkowo do posypania
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli, opcjonalnie

przygotowanie

Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż cienką warstwę na dużym talerzu i pozostaw do ostygnięcia.

Podgrzej 1 łyżeczkę oleju na patelni z powłoką nieprzywierającą. Smaż kurczaka na dużym ogniu przez 5-10 minut, aż będzie gotowy. Dodaj imbir, cebulę, sos sojowy i cukier. Zmniejsz ogień i smaż przez kolejne kilka minut, aż kurczak pokryje się glazurą. Pozostaw do ostygnięcia.

Weź garść ryżu w mokre dłonie (żeby nie kleił się do skóry) i spłaszcz w krążek na dłoni. Dodaj 1/2 łyżeczki mieszanki z kurczakiem na środek i zamknij dłoń, aby zawinąć ryż i zamknąć w nim nadzienie. Ugniataj delikatnie i uformuj kulkę. Jeśli ryż się nie formuje, dodaj go trochę więcej i delikatnie ściśnij, aby się skleił. Często płucz ręce, aby usunąć skrobię i uniknąć przylepiania.

Odłóż kulkę na naoliwioną blachę lub deskę wyłożone folią spożywczą. Zrób to samo z pozostałym nadzieniem i ryżem. Uzyskasz około 18-20 kulek wielkości piłeczek do ping-ponga. Studź przez co najmniej 30 minut, aż będą gotowe do smażenia.

Wlej olej na patelnię nie więcej niż do połowy jej wysokości. Rozgrzej do 180°C na wskaźniku temperatury lub do momentu, aż kawałek chleba zrumieni się w 30 sekund.

Przygotuj mąkę, jajka i bułkę tartą w trzech płytkich miskach lub na talerzach. Kulki ryżowe posyp mąką, a następnie zanurz w jajku i posyp bułką tartą.

Delikatnie umieść kulki (około 5 na raz) w oleju i smaż przez 5-6 minut, aż się zrumienią. Odcedź na papierze kuchennym podczas smażenia pozostałych kulek ryżowych.

Wymieszaj składniki dipu. Podawaj z arancini. Posyp dodatkowo dymką.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 40 min.
Czas przygotowania: 40 min.
1636 kJ / 391 kcal
Tłuszcz: 16.1 g
Białko: 9.8 g
Węglowodany: 50.8 g
Tłuszcze nasycone: 1.6 g
Błonnik: 1.8 g
Cukry: 3 g

Składniki dla 6 porcja / porcje

  • 200 g ryżu do sushi
  • 1 litr oleju roślinnego
  • 2 filety z udek kurczaka, drobno posiekane
  • 1 łyżka stołowa startego imbiru
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana
  • 1½ łyżki stołowej naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • ½ łyżki stołowej miękkiego jasnobrązowego cukru

Na panierkę:

  • 75 g zwykłej mąki
  • 2 średnie jajka, lekko ubite
  • 100 g bułki tartej panko

Na dip:

  • 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 cebule dymki, drobno pokrojone, oraz dodatkowo do posypania
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki stołowe octu ryżowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli, opcjonalnie