Smażone kulki ryżowe nadziewane imbirowym kurczakiem

Czas ogółem 40 min
40 min Czas przygotowania

Składniki

6 porcj(e/i)
200 g
ryżu do sushi
1 l
oleju roślinnego
2 
filety z udek kurczaka, drobno posiekane
1 łyżka
startego imbiru
1 
cebula dymka, drobno posiekana
 ½ łyżka
miękkiego jasnobrązowego cukru

Na panierkę:

75 g
zwykłej mąki
2 
średnie jajka, lekko ubite

Na dip:

2 
cebule dymki, drobno pokrojone, oraz dodatkowo do posypania
1 łyżeczka
drobno posiekanego imbiru
2 łyżki
octu ryżowego
1 łyżeczka
płatków chilli, opcjonalnie
Wartości odżywcze (na porcję) 1636 kJ  /  391 kcal
16,1 g Tłuszcz
9,8 g Białko
50,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż cienką warstwę na dużym talerzu i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Podgrzej 1 łyżeczkę oleju na patelni z powłoką nieprzywierającą. Smaż kurczaka na dużym ogniu przez 5-10 minut, aż będzie gotowy. Dodaj imbir, cebulę, sos sojowy i cukier. Zmniejsz ogień i smaż przez kolejne kilka minut, aż kurczak pokryje się glazurą. Pozostaw do ostygnięcia.

Krok 3

Weź garść ryżu w mokre dłonie (żeby nie kleił się do skóry) i spłaszcz w krążek na dłoni. Dodaj 1/2 łyżeczki mieszanki z kurczakiem na środek i zamknij dłoń, aby zawinąć ryż i zamknąć w nim nadzienie. Ugniataj delikatnie i uformuj kulkę. Jeśli ryż się nie formuje, dodaj go trochę więcej i delikatnie ściśnij, aby się skleił. Często płucz ręce, aby usunąć skrobię i uniknąć przylepiania.

Krok 4

Odłóż kulkę na naoliwioną blachę lub deskę wyłożone folią spożywczą. Zrób to samo z pozostałym nadzieniem i ryżem. Uzyskasz około 18-20 kulek wielkości piłeczek do ping-ponga. Studź przez co najmniej 30 minut, aż będą gotowe do smażenia.

Krok 5

Wlej olej na patelnię nie więcej niż do połowy jej wysokości. Rozgrzej do 180°C na wskaźniku temperatury lub do momentu, aż kawałek chleba zrumieni się w 30 sekund.

Krok 6

Przygotuj mąkę, jajka i bułkę tartą w trzech płytkich miskach lub na talerzach. Kulki ryżowe posyp mąką, a następnie zanurz w jajku i posyp bułką tartą.

Krok 7

Delikatnie umieść kulki (około 5 na raz) w oleju i smaż przez 5-6 minut, aż się zrumienią. Odcedź na papierze kuchennym podczas smażenia pozostałych kulek ryżowych.

Krok 8

Wymieszaj składniki dipu. Podawaj z arancini. Posyp dodatkowo dymką.

ID przepisu: 11

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozłóż cienką warstwę na dużym talerzu i pozostaw do ostygnięcia.

Podgrzej 1 łyżeczkę oleju na patelni z powłoką nieprzywierającą. Smaż kurczaka na dużym ogniu przez 5-10 minut, aż będzie gotowy. Dodaj imbir, cebulę, sos sojowy i cukier. Zmniejsz ogień i smaż przez kolejne kilka minut, aż kurczak pokryje się glazurą. Pozostaw do ostygnięcia.

Weź garść ryżu w mokre dłonie (żeby nie kleił się do skóry) i spłaszcz w krążek na dłoni. Dodaj 1/2 łyżeczki mieszanki z kurczakiem na środek i zamknij dłoń, aby zawinąć ryż i zamknąć w nim nadzienie. Ugniataj delikatnie i uformuj kulkę. Jeśli ryż się nie formuje, dodaj go trochę więcej i delikatnie ściśnij, aby się skleił. Często płucz ręce, aby usunąć skrobię i uniknąć przylepiania.

Odłóż kulkę na naoliwioną blachę lub deskę wyłożone folią spożywczą. Zrób to samo z pozostałym nadzieniem i ryżem. Uzyskasz około 18-20 kulek wielkości piłeczek do ping-ponga. Studź przez co najmniej 30 minut, aż będą gotowe do smażenia.

Wlej olej na patelnię nie więcej niż do połowy jej wysokości. Rozgrzej do 180°C na wskaźniku temperatury lub do momentu, aż kawałek chleba zrumieni się w 30 sekund.

Przygotuj mąkę, jajka i bułkę tartą w trzech płytkich miskach lub na talerzach. Kulki ryżowe posyp mąką, a następnie zanurz w jajku i posyp bułką tartą.

Delikatnie umieść kulki (około 5 na raz) w oleju i smaż przez 5-6 minut, aż się zrumienią. Odcedź na papierze kuchennym podczas smażenia pozostałych kulek ryżowych.

Wymieszaj składniki dipu. Podawaj z arancini. Posyp dodatkowo dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.