Smażone krążki z kalmara w słodkim sosie
Wyszukiwanie
Filtr
Smażone krążki z kalmara w słodkim sosie
Bookmark
419 od 472

Smażone krążki z kalmara w słodkim sosie

Smażone krążki z kalmara w słodkim sosie
701 kJ / 166 kcal
Tłuszcz: 5.4 g
Białko: 12.4 g
Węglowodany: 14.9 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 kalmary
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia

Słodki sos:

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.

Przygotowanie:

Kalmary obrać i oczyścić. Pokroić w krążki grubości 7-8 mm. Pierścienie i macki obtoczyć w mące i usmażyć w głębokim oleju w temperaturze 170°C. W garnku zagotować sos sojowy Kikkoman. Skrobię wymieszać z wino białem, bulionem i cukrem. Dodać do garnka. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Przybrać smażonymi listkami pietruszki i podawać.

 

Produkty stosowane w tym przepisie

701 kJ / 166 kcal
Tłuszcz: 5.4 g
Białko: 12.4 g
Węglowodany: 14.9 g

Składniki na 4 porcj(e/i)

  • 2 kalmary
  • mąka ziemniaczana lub kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia

Słodki sos:

Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.