
419 od 472
Smażone krążki z kalmara w słodkim sosie
Naturalnie warzony sos sojowy
Dania główne
Owoce morza
Warzywa
Kuchnia fusion
Wiosna
Lato
Jesień
Zima

701 kJ / 166 kcal
Tłuszcz:
5.4 g
Białko:
12.4 g
Węglowodany:
14.9 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 kalmary
- mąka ziemniaczana lub kukurydziana do panierowania
- olej do smażenia
Słodki sos:
- 50 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
- 50 ml wino białe (półsłodki)
- 1 łyżka stołowa cukru
- 100 ml kombu dashi lub bulionu rybnego
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.
Przygotowanie:
Kalmary obrać i oczyścić. Pokroić w krążki grubości 7-8 mm. Pierścienie i macki obtoczyć w mące i usmażyć w głębokim oleju w temperaturze 170°C. W garnku zagotować sos sojowy Kikkoman. Skrobię wymieszać z wino białem, bulionem i cukrem. Dodać do garnka. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Przybrać smażonymi listkami pietruszki i podawać.
Produkty stosowane w tym przepisie
701 kJ / 166 kcal
Tłuszcz:
5.4 g
Białko:
12.4 g
Węglowodany:
14.9 g
Składniki na 4 porcj(e/i)
- 2 kalmary
- mąka ziemniaczana lub kukurydziana do panierowania
- olej do smażenia
Słodki sos:
- 50 ml Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy
- 50 ml wino białe (półsłodki)
- 1 łyżka stołowa cukru
- 100 ml kombu dashi lub bulionu rybnego
Nasze Japaski zostały zaprojektowane jako tapas w stylu japońskim. Wystarczy podwoićilośćkażdego składnika i można podawaćowoce palcowe jako danie główne.