
Słodko-pikantny sos pomidorowy

Składniki dla 4 porcji
- 500 g Pomidory śliwkowe
- 1 szt. Duży pomidor żółty
- ½ szt. Cebula cukrowa
- 3 ząbki Czosnek
- ½ łyżeczki Bazylia suszona
- 3 krople TABASCO® Pepper Sauce
- 1 łyżka Ocet jabłkowy
- 3 łyżeczki Miód
- wg smaku Grubo mielony pieprz
- 1 łyżka Kikkoman sos-marynata Teriyaki
- 2 łyżki Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej zawartości soli
przygotowanie
Pomidory pokroić na ćwiartki, dusić ok 30 min aż się rozpadną i odparuje woda. Przetrzeć przez sitko. Powinno zostać ok 250 ml sosu pomidorowego. Pomidor żółty sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu razem z pomidorem żółtym. Wszystko gotować na małym ogniu ciągle mieszając. Dodać pozostałe składniki i dusić 2-3 min.
Umyj dokładnie słoiki, uszczelki i pokrywki. Wlej ostrożnie gorący sos przy pomocy szerokiego leja. Zamknij słoiki i wstaw do nagrzanego piekarnika, zapiekaj ok. 30 minut w temperaturze max. 120°C. Wyjmij z piekarnika i zostaw na noc do ostygnięcia. Nie odwracaj do góry dnem.
Sos jest idealnym dodatkiem do ryżu, kasz, makaronów i jako dip. Doskonale sprawdzi się też jako baza do zup i sosów z warzywami i mięsem.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 4 porcji
- 500 g Pomidory śliwkowe
- 1 szt. Duży pomidor żółty
- ½ szt. Cebula cukrowa
- 3 ząbki Czosnek
- ½ łyżeczki Bazylia suszona
- 3 krople TABASCO® Pepper Sauce
- 1 łyżka Ocet jabłkowy
- 3 łyżeczki Miód
- wg smaku Grubo mielony pieprz
- 1 łyżka Kikkoman sos-marynata Teriyaki
- 2 łyżki Kikkoman naturalnie warzony sos sojowy o obniżonej zawartości soli