Wyszukiwanie
Filtr
Skrzydełka z kurczaka w Ponzu
Bookmark
40 od 302

Skrzydełka z kurczaka w Ponzu

Skrzydełka z kurczaka w Ponzu
Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
3655 kJ / 873 kcal
Tłuszcz: 45.7 g
Białko: 68.1 g
Węglowodany: 42.9 g

Składniki dla 2 porcja / porcje

  • 200 g białej rzodkwi
  • 200 g groszku cukrowego
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

przygotowanie

Rzodkiew obrać, umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 2,5 cm, a następnie przepołowić i przyciąć krawędzie, nadając im zaokrąglony kształt. Groszek cukrowy blanszować ok. minutę w osolonym wrzątku, następnie odlać wodę i pozostawić do odsączenia.

Czosnek obrać i podsmażyć z imbirem i skrzydełkami kurczaka na rozgrzanym oleju. Bulion drobiowy wymieszać z sosem Ponzu i cukrem. Gotową mieszankę wlać do skrzydełek i pod przykryciem gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Dodać rzodkiew i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 15 minut. Jajka obrać i dodać w całości na 5 minut przed końcem gotowania.

Kurczaka, rzodkiew i jajka wyjąć z bulionu. Jajka pokroić w ćwiartki. Przelać bulion przez sito, zagotować i zagęścić skrobią ziemniaczaną. Kurczaka, rzodkiew i jajka ułożyć na talerzach, podlać bulionem, udekorować cukrowym groszkiem i podawać.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 45 min.
Czas przygotowania: 45 min.
3655 kJ / 873 kcal
Tłuszcz: 45.7 g
Białko: 68.1 g
Węglowodany: 42.9 g

Składniki dla 2 porcja / porcje

  • 200 g białej rzodkwi
  • 200 g groszku cukrowego
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml Cytrusowy sos sojowy Ponzu
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 12 skrzydełek z kurczaka
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej