Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)
Wyszukiwanie
Filtr
Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)
Bookmark
191 od 302

Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)

Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)
Całkowity czas 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
1854 kJ / 443 kcal

Składniki dla 2 porcja / porcje

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g cienko pokrojonej wołowiny (do gotowania)
  • 4 grzyby shiitake (lub boczniaki albo inne grzyby)
  • 150 g hakusai (kapusta pekińska) (lub kapusty włoskiej lub boćwiny)
  • 1/2 wiązki szpinaku, liści mniszka lekarskiego lub rukoli
  • 1/2 pęczka cebuli dymki (lub pora)
  • 600 ml bulionu: 1 listek wodorostów i 600 ml wody (lub wywaru z ryb, mięsa lub warzyw)
  • Można doprawić: cytrusowym sosem sojowym Ponzu lub sosem sezamowym Kikkoman

Domowy sos sezamowy:

  • 4 łyżki pasty tahini lub pasty z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 1-1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Można doprawić białym pieprzem

przygotowanie

Pokrój wołowinę na kawałki. Usuń nóżki grzybów shitake i pokrój resztę na dekoracyjne kawałki. Pokrój łodygę kapusty pekińskiej na 4-5 centymetrowe paski, a liście na kawałki odpowiadające wielkości jednego kęsa. Pokrój z grubsza szpinak i pokrój szalotki wzdłuż średnicy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wymieszaj składniki z sosem sezamowym. Podgrzej wywar. Podgotuj wołowinę w wywarze, a następnie gotuj pozostałe warzywa w trakcie posiłku. Ciesz się smakiem shabu-shabu z sosem sezamowym i ponzu w roli dipów.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas 20 min.
Czas przygotowania: 20 min.
1854 kJ / 443 kcal

Składniki dla 2 porcja / porcje

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g cienko pokrojonej wołowiny (do gotowania)
  • 4 grzyby shiitake (lub boczniaki albo inne grzyby)
  • 150 g hakusai (kapusta pekińska) (lub kapusty włoskiej lub boćwiny)
  • 1/2 wiązki szpinaku, liści mniszka lekarskiego lub rukoli
  • 1/2 pęczka cebuli dymki (lub pora)
  • 600 ml bulionu: 1 listek wodorostów i 600 ml wody (lub wywaru z ryb, mięsa lub warzyw)
  • Można doprawić: cytrusowym sosem sojowym Ponzu lub sosem sezamowym Kikkoman

Domowy sos sezamowy:

  • 4 łyżki pasty tahini lub pasty z orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 1-1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • Można doprawić białym pieprzem