
Shabu-shabu (japońskie danie jednogarnkowe)

Składniki dla 2 porcja / porcje
Składniki na 2 porcje:
- 150 g cienko pokrojonej wołowiny (do gotowania)
- 4 grzyby shiitake (lub boczniaki albo inne grzyby)
- 150 g hakusai (kapusta pekińska) (lub kapusty włoskiej lub boćwiny)
- 1/2 wiązki szpinaku, liści mniszka lekarskiego lub rukoli
- 1/2 pęczka cebuli dymki (lub pora)
- 600 ml bulionu: 1 listek wodorostów i 600 ml wody (lub wywaru z ryb, mięsa lub warzyw)
- Można doprawić: cytrusowym sosem sojowym Ponzu lub sosem sezamowym Kikkoman
Domowy sos sezamowy:
- 4 łyżki pasty tahini lub pasty z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 1-1,5 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- Można doprawić białym pieprzem
przygotowanie
Pokrój wołowinę na kawałki. Usuń nóżki grzybów shitake i pokrój resztę na dekoracyjne kawałki. Pokrój łodygę kapusty pekińskiej na 4-5 centymetrowe paski, a liście na kawałki odpowiadające wielkości jednego kęsa. Pokrój z grubsza szpinak i pokrój szalotki wzdłuż średnicy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wymieszaj składniki z sosem sezamowym. Podgrzej wywar. Podgotuj wołowinę w wywarze, a następnie gotuj pozostałe warzywa w trakcie posiłku. Ciesz się smakiem shabu-shabu z sosem sezamowym i ponzu w roli dipów.
Produkty stosowane w tym przepisie
Składniki dla 2 porcja / porcje
Składniki na 2 porcje:
- 150 g cienko pokrojonej wołowiny (do gotowania)
- 4 grzyby shiitake (lub boczniaki albo inne grzyby)
- 150 g hakusai (kapusta pekińska) (lub kapusty włoskiej lub boćwiny)
- 1/2 wiązki szpinaku, liści mniszka lekarskiego lub rukoli
- 1/2 pęczka cebuli dymki (lub pora)
- 600 ml bulionu: 1 listek wodorostów i 600 ml wody (lub wywaru z ryb, mięsa lub warzyw)
- Można doprawić: cytrusowym sosem sojowym Ponzu lub sosem sezamowym Kikkoman
Domowy sos sezamowy:
- 4 łyżki pasty tahini lub pasty z orzeszków ziemnych
- 2 łyżki soku jabłkowego
- 1-1,5 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- Można doprawić białym pieprzem