Wyszukiwanie
Filtr
Serowe quesadillas z pieczarkami
Bookmark
99 od 481

Serowe quesadillas z pieczarkami

Odkryj kultowe „kanapki” z tortilli na ciepło w stylu tex-mex. Wegetariańska wersja quesadillas nadziewana jest farszem z podsmażonych pieczarek, papryki, sera i cebuli. Po wyjęciu z piekarnika quesadillas będą chrupiące z zewnątrz i rozkosznie roztopione w środku. Quesadillas podawaj na ciepło, pokrojone w trójkąty.

Serowe quesadillas z pieczarkami
Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 25 min.
1917 kJ / 440 kcal
Tłuszcz: 23,7 g
Białko: 19,8 g
Węglowodany: 36,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 125 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 80 g młodego szpinaku 
  • 2-3 łyżki Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • mielona ostra papryka
  • ½ łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
  • 100 g startego sera (najlepiej 2 rodzaje, np. mozzarella, cheddar itp.)
  • 2 duże tortille/wrapy

Przygotowanie:

  1. Pieczarki pokrój. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Smaż wszystko na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Dodaj szpinak i pozwól mu lekko przywiędnąć. Dopraw Cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman, mieloną papryką i tymiankiem. Dodaj ser.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na połowie tortilli rozsmaruj nadzienie serowo-warzywne. Złóż tortillę na pół, przykrywając nadzienie. Dociśnij lekko i przekrój tortillę na pół. Umieść trójkąty tortilli obok siebie na blasze. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 5-8 minut, aż ser się roztopi.

Wskazówki: 

  • W tym przepisie sprawdzi się każdy rodzaj sera. Zajrzyj do lodówki!  
  • Quesadillas możesz maczać w guacamole lub salsie.

Produkty stosowane w tym przepisie

Całkowity czas: 35 min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 25 min.
1917 kJ / 440 kcal
Tłuszcz: 23,7 g
Białko: 19,8 g
Węglowodany: 36,2 g

Składniki na 2 porcj(e/i)

  • 125 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 80 g młodego szpinaku 
  • 2-3 łyżki Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
  • mielona ostra papryka
  • ½ łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
  • 100 g startego sera (najlepiej 2 rodzaje, np. mozzarella, cheddar itp.)
  • 2 duże tortille/wrapy