
99 od 481
Serowe quesadillas z pieczarkami
Odkryj kultowe „kanapki” z tortilli na ciepło w stylu tex-mex. Wegetariańska wersja quesadillas nadziewana jest farszem z podsmażonych pieczarek, papryki, sera i cebuli. Po wyjęciu z piekarnika quesadillas będą chrupiące z zewnątrz i rozkosznie roztopione w środku. Quesadillas podawaj na ciepło, pokrojone w trójkąty.
Cytrusowy sos sojowy Ponzu
Dania główne
Warzywa
Kuchnia meksykańska
Przepisy wegetariańskie
Przekąski

Całkowity czas:
35 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
1917 kJ / 440 kcal
Tłuszcz:
23,7 g
Białko:
19,8 g
Węglowodany:
36,2 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 125 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 80 g młodego szpinaku
- 2-3 łyżki Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- mielona ostra papryka
- ½ łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
- 100 g startego sera (najlepiej 2 rodzaje, np. mozzarella, cheddar itp.)
- 2 duże tortille/wrapy
Przygotowanie:
- Pieczarki pokrój. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj. Smaż wszystko na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Dodaj szpinak i pozwól mu lekko przywiędnąć. Dopraw Cytrusowym sosem sojowym Ponzu Kikkoman, mieloną papryką i tymiankiem. Dodaj ser.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Na połowie tortilli rozsmaruj nadzienie serowo-warzywne. Złóż tortillę na pół, przykrywając nadzienie. Dociśnij lekko i przekrój tortillę na pół. Umieść trójkąty tortilli obok siebie na blasze. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 5-8 minut, aż ser się roztopi.
Wskazówki:
- W tym przepisie sprawdzi się każdy rodzaj sera. Zajrzyj do lodówki!
- Quesadillas możesz maczać w guacamole lub salsie.
Produkty stosowane w tym przepisie
Całkowity czas:
35 min.
Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
1917 kJ / 440 kcal
Tłuszcz:
23,7 g
Białko:
19,8 g
Węglowodany:
36,2 g
Składniki na 2 porcj(e/i)
- 125 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 80 g młodego szpinaku
- 2-3 łyżki Cytrusowego sosu sojowego Ponzu Kikkoman
- mielona ostra papryka
- ½ łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku
- 100 g startego sera (najlepiej 2 rodzaje, np. mozzarella, cheddar itp.)
- 2 duże tortille/wrapy